Мешканці Тур’ї Поляни збунтувалися проти будівництва другої черги міні-ГЕС

Люди запевняють, що й першу станцію неподалік села звели проти їхньої волі.

За рік, відколи міні-ГЕС працює, річка вкрай зміліла, а в сільських криницях почала зникати вода, стверджують селяни. Обіцяного ж світла досі немає, кажуть люди. Натомість, неподалік станції невідомі вже спорудили елітний котедж і мають намір відгородити близько сотні гектарів лісу.

Власники міні-ГЕС виправдовуються: станція працює лише 90 днів на рік. А електроенергію використовують не для села – її продають державі. “Я не знаю, як вам сказати відносно прибутків, це комерційний проект”, – зазначив директор підприємства Андрій Ганзел.

Але він каже, що грошима все ж ділиться із селянами. Зокрема, до сільради були закуплені комп’ютери, оновлено паркан у сільраді і в клубі, проведено підсипку доріг. Із таким розподілом коштів не погоджується голова Перечинської РДА Петро Грицик. “Ті кошти, які виділилися ,то значна частина пішла на сільраду. А можна було облагородити вулицю, купити щось у дитячий садок”, – наголосив він.

Чому після будівництва міні-ГЕС, замість обІцяного процвітання Тур’я Поляна занепадає, голова села пояснити не може. У селі ще мають побудувати другу чергу гідроелектростанції. Але цього, уже побачивши наслідки роботи ГЕС, запевняють селяни, вони не дозволять.

“Якщо вони проти того, щоб будувалась ГЕС, чи віддавали в оренду гектари лісу, то це є суттєвим аргументом для того, щоб скасовувати подібні рішення”, – застерігає співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття Оксана Станкевич.

Селяни ж скаржаться, що створену ініціативну групу не захотіли реєструвати у сільраді. Сказали, що вони, мовляв, такого закону про місцеве самоврядування не читали. Активісти запевняють, що громадських слухань щодо заборони будівництва міні-ГЕС вони таки доб’ються. А заразом збираються провести референдум і змінити владу в селі.

Наталя Зотова

http://tsn.ua