Ректорат УжНУ озвучив офіційну позицію щодо проректора Офіцинського

Ректор УжНУ нарешті прокоментував ситуацію з затриманням на рекордному хабарі свого проректора.

Під час засідання ради ректорату УжНУ ректор університету, доктор технічних наук, професор Федір Ващук прокоментував ситуацію довкола поведінки недобросовісного орендаря університетських приміщень, що намагався дискредитувати проректора вишу Романа Офіцинського. Ректор наголосив, що озвучена інформація – офіційна позиція ректорату.

Проф. Федір Ващук, зокрема, сказав: «Наразі 56 осіб орендують приміщення в університеті. Більшість відповідних угод укладені ще з 2009 року. Значна кількість підприємців сумлінно виконують умови договору, до інших питання виникали ще до приходу нового керівництва і актуальні досі. Орендарі, згідно з договорами, зобов’язані утримувати у належному стані приміщення, які вони орендують, наявне майно, прилеглу територію, вчасно вносити орендну плату, не порушувати правила торгівлі і т.і. Ми постійно звертали на це увагу і будемо звертати. Значна частина орендної плати перераховується у державний бюджет, натомість університет отримує від оренди мізерну суму.

Приміщення, про яке йдеться у цій ситуації, розташоване в історичній пішохідній частині міста, біля філармонії. За 50 з лишком квадратних метрів високоприбуткового бізнесу університет отримує орендну плату близько 350 грн за місць. При тому, кафе навпроти сплачує за оренду 1,5 тис. доларів. Підприємець на базі університету отримує значні прибутки, сплачуючи мізерну суму (договір укладено з 2009 по 2015 рік з максимальними пільгами), та ще й не доглядає за територію, приміщення, фасад. Через це і стався прикрий інцидент. Ми спрямували орендарю кілька листів, усні і письмові нагадування, оскільки наявна систематична заборгованість за орендну мізерну плату, порушення правил торгівлі, неналежне утримання приміщення. Підприємець спершу уникав відповідальності, згодом висловив бажання спільно з університетом відремонтувати фасад, паритетно сплативши певну частку вартості робіт. Але, погодившись на це, одразу подав заяву до міліції, про, нібито, вимагання коштів».

Ректор наголосив, що Роман Андрійович Офіцинський сумлінно справлявся з своїми обов’язками. У зв’язку з його вимогливістю, принциповим підходом до орендарів державних приміщень, чоловік вказаної вище орендарки вдався до «особистої помсти». Наразі міським судом відмовлено правоохоронним органами у відстороненні Романа Офіцинського від посади. Поки справа не закінчиться, згідно з презумпцією невинності, науковець працює і далі проректором. Відтепер він більше займатиметься навчально-методичною роботою, щоб уникнути зловживань з боку недобросовісних підприємців. «Як би кому не хотілося кинути тінь на Ужгородський національний університет, Роман Офіцинський є патріотом університету, іноді дуже жорстко працював, але особистої вигоди у цьому не було. А університет зобов’язаний і буде надалі контролювати виконання орендарями своїх обов’язків», – сказав проф. Ф. Ващук.

17 червня слідством було відкликано з апеляційного суду подання про відсторонення Р.Офіцинського від посади. Це рішення є остаточним. Саме тому досі в УжНУ утримувались від коментарів з цього приводу.

Офіційний сайт УжНУ