Померла талановитий музикант, заслужена артистка України Наталія Висіч

Відійшла у вічність одна з найвідоміших музиканток сучасного Закарпаття та України, організаторка численних фестивалів органної музики, наставниця багатьох юних органістів Наталія Висіч.
Наталія Дмитрівна Висіч народилися в Мукачеві 21 серпня 1951 року. Батько – Дмитро Васильович та мати – Євдокія Іванівна багато уваги приділяли естетичному вихованню своїх дітей, то ж не випадково Наталія, по завершенню навчання в Мукачівській музичній школі (викладач – Шапран Людмила Леонідівна), приїхала до Ужгорода для продовження вдосконалення майстерності. На той час в стінах ужгородського державного музучилища працював один з найвидатніших закарпатських композиторів – заслужений діяч мистецтв України – Степан Мартон, і юній Наталії пощастило стати не тільки студенткою по класу фортепіано (викладач Волковська Маріана Степанівна), але і навчатись по класу органу у самого маестро. Саме ця зустріч стала однією із найбільш визначальних у житті Наталії Висіч.

Поряд з виконавською діяльністю Наталія Висіч з великим натхненням передавала таємниці свого ремесла молодому поколінню. Так, з 1985 року за ініціативою директора музичної школи № 1 Яна Шляхти відкривається перший в Україні клас органу, з 2006 року завдяки співпраці з дирекцією Ужгордського державного музичного училища вдалося відновити органний клас в цьому закладі. Широкий резонанс та авторитет здобув започаткований у 2008 році міжнародний молодіжний фестиваль органної музики, засновником та керівником, якого була Наталія Висіч.

Держава високо оцінила вклад Наталії Висіч у розвиток культури в суспільстві нагородивши її почесним званням «Заслужений артист України» та у 2013 році відзнакою «Жінка 3-ого тисячоліття».

Наталія Висіч реалізувала себе як жінка, мати, бабуся. Виховала доньку, двох синів, опікувалась онуком. Її життя обірвалося у розківіті професійної майстерності та життєвого досвіду, духовних і фізичних сил. Проте слід у культурі Закарпаття та України загалом Наталія Висіч залишила назавжди!

https://zakarpatpost.net