Двоє закарпатців обікрали будинок, але міліція їх знайшла швидко

На релігійні свята закарпатські села, відчутно жвавішають. У той час місцеві заклади відпочинку мають добрий виторг.

Триває це святкове дійство недовго, бо вже за кілька днів робочий люд знову роз’їжджається по світу. Порожніють оселі, що неабияк на руку охочим поживитися за чужий рахунок.

Ще у кінці цьогорічного січня родичі одного з жителів села Кобилецька Поляна Рахівського району, який нещодавно поїхав на заробітки в Чехію, виявили у його будинку пошкоджені двері. Сільчани зателефонували в міліцію та зв’язалися по «мобільнику» з власником оселі. А невдовзі з’ясувалося: з обійстя зникли різні речі, зокрема, плазмовий телевізор, електроінструмент, кавовий сервіз, навіть… оленячі роги. Стражі порядку розпочали пошуки зловмисників, які побували у цій хаті. За якийсь час їм вдалося вийти на ймовірних крадіїв, але ті накивали п’ятами, подейкували, що вони також виїхали кудись на заробітки.

Днями злодії повернулися у рідні краї і відразу опинилися в руках рахівських правоохоронців. З’ясувалося, що один з них, 24-річний житель села Федір, справді, частенько виїжджає на заробітки, однак не за кордон, як багато його земляків, а в столицю чи інші регіони нашої держави. Заробітки там дещо нижчі, ніж в Європі, тож чоловік із заздрістю поглядав у бік своїх односільчан, яким пощастило прилаштуватися десь в Чехії чи Німеччині. Федір — одружений, у сім’ї підростає донечка. Гроші під час свят швидко розійшлися, а в зимовий період будівництво, на якому працював горянин, практично завмирає. Чоловік ще з дитинства товаришував з місцевим жителем Андрієм, який на три роки старший. Якось, сидячи разом за столом, Федір поскаржився на нестачу грошей, мовляв: хоч і повертається з непоганою сумою в кишені, та гроші розходяться надто швидко. Андрій запропонував «заробити» вдома.

Натякнув, що односільчанин Петро з дружиною уже роками на заробітках в Чехії. Припустив, що там, мабуть, є чим поживитися. Федір трохи повагався, однак після чергового келиха став сміливішим. З крадіжками, правда, раніше справи не мав, а ось за наркотики, перебуваючи на Житомирщині свого часу попадався. Притягався до криміналу, був навіть засуджений, та обійшлося умовним покаранням з випробувальним терміном. Все ж погодився іти на діло.

Чоловіки все добре спланували: перелізли через огорожу і зайшли з тильного боку. Андрій мав із собою викрутку, якою розбив шибку на дверях і відчинив замок із середини. Легко проникли в будинок. Правда, тут сталася оказія: на голови непроханих гостей впав карниз, який вони випадково зачепили. Однак швидко заспокоїлися і, підсвічуючи собі запальничками, стали нишпорити по будинку. Ні валюти, ні золота тут не було (завбачливі господарі все це залишили на зберігання в родичів). Але ж не повертатися з порожніми руками, тому злодії прихопили телевізор і вдвох винесли його. Потім повернулися ще й за електрорубанками, сервізом, двома радіостанціями, DVD-програвачем та… оленячим рогом, який слугував у хаті вішаком. Діяли зухвальці в рукавицях, щоб не залишати зайвих слідів. Телевізор занесли в оселю свого приятеля Івана, що мешкає неподалік. Видумали легенду, буцімто матері Федора, яка справді була хвора, терміново знадобилися гроші на операцію, тож він, мовляв, хоче продати телевізор та деякі інші речі. Іван ніби повірив. У гендлярство вплутуватися не став, порадив звернутися до їх спільного приятеля Василя і через Інтернет підшукати покупців.

Зателефонували Василеві та домовилися про зустріч. Про істинне походження товару не розповсюджувалися. Однак покупців того дня знайти не вдалося, а Іван зберігати речі сумнівного походження не захотів. Довелося Федорові зі спільником викликати таксі, на якому все доставили до іншого знайомого Владислава. Той задешево придбав телевізор та сервіз. Рубанком зухвальці розрахувалися за таксі, інший реманент продали жителю смт В.Бичків. А от радіостанції, програвач та ріг викинули… в річку — від гріха подалі.

Розділивши виручку, горяни розійшлися по домівках. Оперуповноваженому карного розшуку рахівської міліції Юрію Ясінському та старшому дільничному інспектору Вадиму Сівачуку вдалося досить швидко вийти на слід злодіїв. Тепер усі деталі їх походеньок з’ясовує старший слідчий Рахівського РВ УМВС Володимир Мателега.

Михайло Пискач, «Відомості міліції»