На Берегівщині брат “пошматував” ножем брата

Медики доставили потерпілого в районну лікарню та повідомили про пацієнта з ножовими пораненнями в міліцію.

Вони змалку були нерозлучними. Разом виростали, пустували, отримували «на горіхи» від батьків, ділили цукерки, потайки пробували цигарки тощо. У школі Ернест, оскільки старший на два роки, часто заступався за Шандора. Вперше розлучилися на тривалий час, коли старшого забрали в армію. Не послабшали братерські стосунки і після служби. Так тривало доти, поки не настав час ділити спадщину…

30-річний Ернест, житель села Косино Берегівського району, після одруження переїхав мешкати до своєї дружини. Ніби нормально вжився з її ріднею, та хотілося самому газдувати. Молодший брат залишився у батьківській хаті, сім’ї своєї не створив. Коли помер тато, жодних документів на спадок не залишилося. Тож Ернест у розмовах став натякати родичу, мовляв: не зашкодило б по-братськи поділити батьківське обійстя. А як воно ділити? Продавати і забиратися звідси невідомо куди, або ж сплачувати частку братові… Ні перше, ні друге Шандора не влаштовувало, бо переїжджати — нікуди, а грошей для виплати не мав.

Минулої неділі під вечір Ернест вкотре навідався на батьківське подвір’я. Молодший брат був добряче сп’янілий. Знову почалися розмови про поділ майна. Шандора це тільки сильніше роздратувало: він зайшов у будинок. Та родич не заспокоювався – подався за ним. В якусь мить Шандор схопив із столу кухонний ніж і накинувся з ним на брата і вісім разів умудрився штрикнути родича у груди. Той спершу аж остовпів, потім якось зумів вирвати ніж з рук нападника. На сорочці потерпілого виступили криваві плями, і він поспішив додому. Шандор викликався провести брата, адже переживав, щоб той десь дорогою не знепритомнів.

Коли ступили на поріг обійстя, де проживає тепер Ернест, його теща від переляку аж руками сплеснула. Покликала доньку. І вже разом зателефонували на «швидку».

Медики доставили потерпілого в районну лікарню та повідомили про пацієнта з ножовими пораненнями в міліцію. Незабаром у Косино прибула слідчо-оперативна група Берегівського райвідділу УМВС. Шандора знайшли вдома. Кухонний ніж він уже вимив від крові, без вагань у скоєному зізнався. Хоча оперуповноваженому Станіславу Калиничу довелося терпляче тривалий час спілкуватися із сільчанином, щоб встановити події, які призвели до різанини. Стражі порядку вилучили закривавлений одяг, а в чоловіка, який нещодавно орудував ножем, згодом виявили важку степінь сп’яніння – 2,5 проміле алкоголю в крові. Натомість Ернестові ще поталанило, адже удари вийшли несильними, тільки одне ножове поранення – проникаюче, без пошкодження життєво важливих органів. Тож поки що, Шандорові інкримінують завдання легких тілесних ушкоджень, повідомляє помічник начальника по зв’язках з громадськістю та ЗМІ Берегівського райвідділу міліції Віталій Михайлов.

Ще одні розбори «по-братськи» за допомогою ножа сталися на Тячівщині. Тут після вихідних, які провели у гучних гулянках, зранку дуже зле себе почували 24-річний житель с. Бедевля Богдан та на два роки старший за нього Іван. Брати часто-густо скрашували сіру буденність горілчано-самогонними «розмальовками». Перебивалися випадковими заробітками, проживають у занедбаній хаті. Якщо заводилися якісь грошенята, їх переважно витрачали на спиртне.

Того ранку Богдан пішов по пляшку. Однієї півлітрівки вистачило, щоб добряче захмеліти. У подібних випадках і в такому стані зазвичай починали шукати істину. Між братами пробігла іскорка непорозуміння, з якої спалахнула сварка, а потім розгорівся скандал. Іван на правах старшого став повчати брата розуму. П’яні настанови не надто припали Богданові до душі. І знову ж, як і в попередньому випадку, молодший не витримав, схопив кухонний ніж та встромив лезо в стегно надокучливому «наставнику». Як повідомляє інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Тячівського райвідділу УМВС Олександр Маханець, на щастя, обійшлося без трагічного фіналу. Богдан повідомив про подію сусідам, а ті вже зателефонували на 103. Медики доставили потерпілого в лікарню та надали кваліфіковану допомогу. Розпочато кримінальне провадження, усі деталі міжбратерського конфлікту з’ясовує слідчий тячівської міліції Михайло Федина.

Михайло ПИСКАЧ, «Відомості міліції»

http://mvs.gov.ua