Хустянина ніяк не відучать красти

Буває, що діти, котрі у підлітковому віці залишаються без батька, почуваються дещо ущербленими, і частина з них намагається компенсувати цей недолік, стаючи на слизьку кримінальну стежку.

22-річний хустянин також ще зовсім малим залишився без батька – тато покинув сім’ю і виїхав за межі області, коли хлопцеві було 12 років. З тих пір мати почала аж надто опікати свого сина. А він, знаючи, що ненька усе йому вибачить і зрозуміє, не переймався ні тим, як закінчити школу, ні армійською службою, а тепер – пошуками роботи. Фактично після закінчення школи хустянин сидів, як кажуть, на шиї своєї матері. Заради справедливості зауважимо, що спроби працевлаштуватися він здійснював, правда, більше як місяць-два ніде не роботах не затримувався.

Жінка купувала синові потрібні речі, забезпечувала харчуванням, але у 22-річному віці містянину вже кортіло мати і власні кишенькові гроші на юначі розваги. Працювати він не бажав, і це небажання переросло у своєрідну недугу. Тому хлопчина вирішив «заробляти» легшим способом — ішов красти. Худорлява статура, метикуватий розум і спритні пальці у цій справі ставали тільки у пригоді. Тривалий час зухвальцеві вдавалося цупити чужі речі і виходити щоразу сухим із води. Був випадок, коли очевидці впізнали злодія, до того ж він залишив відбитки своїх пальців. Та прямих доказів вини зловмисника у працівників міліції не було, тож хустянину знову вдалося уникнути відповідного покарання.

Як часто буває у таких ситуаціях, безкарність породжує відчуття вседозволеності. Ось і наш «герой» також повірив, що він може чинити протиправні діяння і нічого йому за це не буде. Однак недарма гласить народна приказка: «Скільки ниточка не в’ється, а кінець завжди знайдеться». Нещодавно спритника хустські міліціонери затримали на гарячому, коли він викрав у райцентрі мопед, що належить 41-річному жителю Хуста. Чоловік залишив свій транспортний засіб буквально на кілька хвилин біля магазину. Повернувся – а двоколісного вже немає. Власник поглянув за ріг вулиці, а там якийсь невідомий молодик штовхає його мопед. Річ у тім, що транспортний засіб без ключів запалювання не запускався, тому зловмисник мав намір відштовхати його у безпечне місце. Але за підозрюваним міліціонери давно встановили негласний нагляд. Саме вони і допомогли автовласнику затримати крадія і врятували його мопед.

Тепер хустянин не зможе вийти з цієї ситуації безкарним. За цим фактом вже відкрито кримінальне провадження за ознаками статті 185 «Крадіжка». Суд наразі вирішує, яку обрати міру запобіжного заходу щодо підозрюваного.

Ольга Стефанець, “Відомості міліції”