УжНУ серед організаторів семінару з питань протидії корупції серед держслужбовців

Держслужбовці Закарпаття відвідали семінар з роз’яснення Закону «Про засади запобігання та протидії корупції». В Ужгороді відбувся завершальний етап, а загалом навчання тривали три місяці у всіх районах області.

На замовлення Національного агентства України з питань державної служби семінар проводив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Для реалізації проекту в межах Закарпаття дозвіл надала Закарпатська ОДА, а допомагав у проведенні центр нормотворчості Ужгородський національний університет.

Під час тестування, лекцій, а також дискусій державним службовцям Ужгорода пояснювали основні аспекти Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». Наприкінці семінару, який тривав протягом дня, за результатами тестування учасникам вручили сертифікати про підвищення кваліфікації.

Державні службовці Івано-Франківщини вже з 2012 року ознайомлені з цим Законом. Серед учасників в Ужгороді були працівники державного архіву, головного управління пенсійного фонду в Закарпатській області, міського управління пенсійного фонду і головного управління статистики.

Олександр Рогач, в.о. завідувача кафедри міжнародного приватного права, правосуддя та адвокатури факультету європейського права та правознавства УжНУ, доктор юридичних наук, професор звернувся до учасників семінару із вітальним словом та наголосив на позитиві від співаці з Івано-Франківським університетом у цьому проекті.

Дмитро Дзвінчук, керівник семінару, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри державного управління та місцевого самоврядування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу знає роботу державного службовця не тільки з теорії, а й практики: працював заступником міського голови, начальником управління. Під час привітання учасників семінару наголосив на важливості проблеми корупції в Україні: «Корупція стала невід’ємною частиною життя. І це загалом негативне ганебне явище українським суспільством у повсякденному житті сприймається уже як норма. Це надзвичайно небезпечно, бо корупція є загрозою національній безпеці України. Боротьба з корупцією є однією з умов для вступу України в асоційоване членство з Європейським Союзом».

За 20 років Незалежності корупція стала сильнішою, всезагальнішою і системнішою. У квітні 2011 року був прийнятий Закон «Про запобігання і протидії корупції», який вступив дію з 1 липня 2011 року. Оскільки закон втілюється у дію через підзаконні акти, то була прийнята постанова «Про обов’язкове проходження підвищення кваліфікації державних службовців з антикорупційного законодавства».

З основними положеннями Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» ознайомила Марія Баран, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри державного управління та місцевого самоврядування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Серед інших доповідачів цього інституту – Олександр Білоцький, кандидат юридичних наук, доцент, Андрій Мазак, кандидат наук з державного управління, доцент. Експертами семінару із Закарпаття стали Олександр Рогач, в.о. завідувача кафедри міжнародного приватного права, правосуддя та адвокатури факультету європейського права та правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доктор юридичних наук, професор, Стелакіс Асланов, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології факультету суспільних ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

Корупція в органах влади залишається однією з чотирьох найсерйозніших проблем у державі. Зі 176 позицій у рейтингу країн за рівнем корупції Україна знаходиться на 144 місці. Відтак, законодавче регулювання, а також усвідомлення людьми важливості цієї проблеми може стати вихідною позицією для у напрямку її вирішення й усунення.

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ