На закарпатській Боржаві розчистили 50-метровий затор з пет-пляшок

У ході відзначення міжнародного Дня Дунаю на Закарпатті спеціальною технікою розчищували затор з побутового сміття довжиною понад 50 м, що утворився на р. Боржава поблизу с. Квасово Берегівського району.

У Квасово також облаштували нове сміттєзвалище в рамках Боржавської екологічної ініціативи за допомоги європейських програм. Тут відбулося представлення системи управління побутовим сміттям, налагоджену в Квасові за підтримки проекту ЄС «Управління відходами – ENPI Схід» та компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна.

Як розповів голова села Василь Губаль, таким чином громада вирішує проблему засмічення. Відтепер усі відходи звозитимуть на спеціально облаштований майданчик (загальною площею 38 соток). Тут же буде розташований сортувальний центр, місце для складування сміття тощо. На розсортоване сміття (пластик, скло, пляшки тощо) уже є покупці – практично на усі його види, окрім підгузників.

Що ж до сміттєвого затору на річці, то його розчистили саме завдяки міжнародній традиції святкування Дня Дунаю. До слова, у Квасові продемонстрували відеофільм «Чисті ріки синіх гір» (про попередні Дні Дунаю в Закарпатті).

«Було б добре, якби зараз поряд зі мною стояли голови сільських рад, що проживають вище за течією, – сказав під час прес-конференції поблизу затору на березі Боржави начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак. – Це було б символічно, бо сьогодні бачимо результат нашого спільного життя. І правильніше було б не смітити, а не збирати сміття такими засобами (адже продуктивність досить низька, «краб» з пляшками вибирає значну масу повітря). Достатньо одному кинути по пляшці, щоб утворився кількасотметровий затор. Тому важливо усвідомити масштаб проблеми і припинити засмічувати річки». .

За інформацією В. Чіпака, щохвилини за кордон України води річок відносять до 400 пляшок.

http://zik.ua