Понад 4 мільйони українців стали жертвами міліцейського свавілля за десятиліття

Довіру до міліції уже не можна відновити, її треба розпустити, вважають правозахисники.

Лише 1% українців повністю довіряє міліції – це найнижчий показник серед усіх державних інститутів. На це вказують результати опитування, проведеного навесні Інститутом соціології НАН України.

Правозахисники упевнені: щоб підняти рівень довіри до міліції, потрібно змінювати всю систему роботи. “Міліція не повинна працювати на показники і відсоток розкриття… Це призводить до того, що міліція змушена фальсифікувати справи і вдаватися до насильства”, – вважає співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Ігор Індило – лише один з мільйонів жертв української міліції

Ще один шлях до реформи МВС, на думку представника Громадянського комітету захисту прав громадян Миколи Козирєва – грузинський. “До цієї міліції довіру відновити неможливо: її треба розпустити і створити новий інститут поліції. За прикладом Грузії”, – заявив Козирєв. 4 мільйони жертв злочинців у погонах “Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що за минулий рік заяв про тортури з боку міліції до прокуратури надійшло вісім тисяч. Але це тільки верхівка айсберга – люди скаржаться рідко, бо бояться розправи”, – пояснює Євген Захаров.

Згідно із дослідженнями самих правозахисників, у 2004 році насильства в міліції зазнали понад мільйон українських громадян, у 2005-2009 роках стався різкий спад – мільйон за всі п’ять років. У 2010-му кількість постраждалих знову зросла – 780 тис., а в 2011-му їх було вже 984 тис. Сумарно на даний момент кількість жертв перевалила за 4 мільйони. Ця цифра дорівнює сумарній кількості поранених у Югославських війнах 1991-1995 років.

http://tsn.ua