В Ужгороді обговорювали розвиток малого та середнього бізнесу

3 липня, відбувся круглий стіл з питань розвитку середнього та малого бізнесу в області.

Участь у заході взяли, зокрема, заступник керівника краю Володимир Приходько, голова Асоціації платників податків у Закарпатській області Марта Волощук, голова правління Закарпатського фонду підтримки підприємництва Андрій Варцаба підприємці, представники Громадської ради при ОДА.

Прийняті закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» та інші нормативно-правові акти направлені на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу.

Учасники сьогоднішнього засідання обговорили питання подальшого можливого удосконалення податкової системи.

– Новий Податковий кодекс зняв, передусім, навантаження у частині кількості податків та зборів. Зміни внесені у кодексі на 90% – на користь підприємців, – відзначила Марта Волощук. – Та, звичайно, він потребує удосконалення і відповідних поправок. Тож Громадська рада при Закарпатській ОДА розробила перелік пропозицій по вдосконаленню Податкового Кодексу.

Ці пропозиції, зокрема, передбачають виключення з переліку місцевих податків та зборів збору на впровадження деяких видів підприємницької діяльності, збір за місця для паркування авто, туристичний збір. Пропонується виключення з надходжень до державної казни збір за першу реєстрацію транспортного засобу та включення його до переліку місцевих податків і зборів з метою використання на будівництво та ремонт автодоріг; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства виключити з переліку державних та також включити до переліку місцевих і використовувати платежі на розвиток садівництва та виноградарства у регіонах.

Другим розглянули питання кредитування банками, фінустановами малого середнього бізнесу. Як зазначили учасники круглого столу, наразі банки не дуже охоче йдуть на мікрокредитування, якого потребує малий та середній бізнес. Тож наразі актуальним є питання розробки програм співпраці між банками, кредитними спілками та органами влади та підприємцями.

У свою чергу, голова правління Закарпатського фонду підтримки підприємництва Андрій Варцаба, відзначив, що на Закарпатті ще у 2000 році вдалося створити перший бізнес-інкубатор. Це організація, яка надає на певний час обладнані приміщення та інше майно представникам малого та середнього підприємництва, що розпочинають свою діяльність, з метою сприяння у набутті ними фінансової самостійності. За словами Андрія Варцаби, наразі гостро стоїть питання сплати орендної плати за приміщення. До ужгородської влади зверталися з проханням зменшити її, як структурі, що надає послуги, які допомагають розвитку малого та середнього бізнесу краю. Та ужгородська влада не пішла на поступки.

Також під час круглого столу обговорено питання діяльності природних монополій та їх вплив на бізнес-середовище області. Як зазначила Валентина Пароконна – заступник голови Громадської ради, – до прикладу, за підключення до електромережі підприємці змушені платити значні кошти. Друге актуальне питання: «Укрзалізниця» зменшує кількість потягів у напрямку Закарпаття, що не може сприяти розвитку того ж туристичного бізнесу.

Олександр Ледида пообіцяв: всі звернення та прохання, озвучені, під час зустрічі будуть розглянуті на обласному рівні, питання стосовно пропозицій щодо внесення змін до Податкового Кодексу, будуть надіслані у Міністерство доходів та зборів України і Верховну раду. Це ж стосується звернень до «Укрзалізниці» стосовно курсування потягів. До слова, з першого липня, з Ужгорода курсує причепний вагон, яким закарпатці зможуть їздити до Криму. Також лист до Антимонопольного комітету буде надіслано стосовно фактів щодо діяльності відповідних структур, озвучених під час круглого столу.

Прес-центр Закарпатської ОДА