Закарпатські рятувальники проаналізували роботу за минуле півріччя

4 липня в Ужгороді на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області пройшла розширена нарада, де були підбиті підсумки роботи оперативно-рятувальної служби Закарпаття за минулі шість місяців, а також визначені пріоритети служби на майбутнє.

Виступаючи, начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей зазначив, що цей рік для підрозділів пожежно-рятувальної служби ознаменувався досить непоганими результатами. В області майже вдвічі (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) зменшилось пожежі.

«Якщо говорити мовою цифр, то в краї сталося 539 пожеж. Це майже вдвічі менше ніж за аналогічний період минулого року (988). На пожежах загинуло 19 краян. Проте вогнеборці зуміли врятувати 40 закарпатців, серед яких четверо дітей.

Зменшились і збитки, спричинені вогняною стихією. Якщо в минулому році за такий самий період вогнем було знищено майна на загальну суму понад 5 млн. грн., то цьогоріч лише близько на 610 тисяч гривень», – наголосив Мирослав Щербей.

За перше півріччя 2013 року в області трапилося 4 надзвичайні ситуації. Вдалося уникнути паводків, але не обійшлося без локальних підтоплень, які виникли внаслідок сильних дощів, що пройшли Закарпаттям, та через захаращеність водовідведень і засмічення дренажних канав. Саме останнє й призвело до червневих локальних підтоплень, які виникали на території Іршавського, Тячівського районів та смт Міжгір’я. Підтоплень житлових будинків не було. Після того як місцевими громадами були прочищені стічні канали, вода відразу зійшла самоплином.

Також упродовж зазначеного періоду на території регіону ще трапилося 239 некласифікованих надзвичайних подій. Зокрема, піротехніками було відпрацьовано 46 випадків виявлення небезпечних знахідок часів Другої світової війни та знешкоджено 81 вибухонебезпечний предмет. Також підрозділи ДСНС залучалися для ліквідації наслідків ДТП (26 випадків).

Очільник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей окремо зупинився на роботі гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення: «За шість місяців поточного року ними було здійснено 505 виїздів та виходів для виконання робіт за призначенням. Врятовано 169 людей, на жаль, виявлено трьох загиблих. Надано невідкладну долікарську допомогу 144 особам. Здійснено 203 виїзди на аварійно-рятувальне обслуговування масових заходів, в яких брали участь більше 8 тис. туристів. Не випадково саме рятувальнику Ужгородської гірської пошуково-рятувальної групи, гірської пошуково-рятувальної частини АРЗ СП області Євгену Чізмарю до Дня Конституції, відповідним указом Президента України Віктора Януковича присвоєно почесне звання «Заслужений працівник цивільного захисту України».

Щодо роботи водолазної служби, то з початку року ними було здійснено 23 виїзди на пошукові роботи та підняті з води 12 загиблих.

«Приємно наголосити, що для суттєвого покращення стану технічного оснащення водолазної групи Аварійно-рятувального загону спеціального призначення, та завдяки підтримки голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди, а також депутатського корпусу Закарпатської обласної ради, в перше за останні 5 років, було прийняте рішення щодо виділення коштів для закупівлі водолазного спорядження та плавзасобів», – наголосив Мирослав Щербей.

Учасники наради окремо зупинилися на пожежах в екосистемах краю. На сьогодні в лісових масивах таких загорань сталося 7. Правда, збитки від них невеликі, адже пожежі вдалося вчасно локалізувати та ліквідувати. Основна причина пожеж – це людський фактор.

Спільно з Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства рятувальники здійснили перевірку готовності лісофондоутримувачів до весняно-літнього пожежонебезпечного періоду та контролю за додержанням вимог Правил пожежної безпеки в лісах. Також створено мобільну групу для проведення оперативних рейдів та перевірок.

З початку пожежонебезпечного періоду 2013 року Управлінням ДСНС України у Закарпатській області спільно з лісофондоутримувачами та підрозділами УМВС в області проведено 540 рейдів та патрулювань в лісових угіддях, притягнуто до адміністративної відповідальності 117 порушників вимог правил пожежної безпеки в лісах.

Йшлося й про рівень боєздатності та реагування рятувальних підрозділів на резонансні події, співпрацю з органами місцевої влади щодо ефективного здійснення державної політики у сфері цивільного захисту, про проведену профілактичну роботу із запобігання випадків загибелі та травмування людей, а також навчання мешканців краю правил безпечної поведінки.

Підсумовуючи результати наради, керівник закарпатських рятувальників наголосив, що основна увага підрозділів У ДСНС України у Закарпатській області приділялася попередженню загибелі й травмування людей на пожежах та різного роду надзвичайних ситуаціях. Окрім цього Мирослав Щербей зупинився на основних заходах, які потрібно реалізувати органам та підрозділам цивільного захисту в поточному році, з метою виконання визначених Президентом України та урядом пріоритетних завдань.

 ТУ МНС у Закарпатській області