В Україні міліцейське насильство набирає обертів і стає все більш жорстоким

У міліції потрібно змінювати систему підготовки кадрів .

Якщо кількох українських міліціонерів за останній тиждень затримували за підозрою в побитті і зґвалтуваннях, то днями у Севастополі співробітник держслужби охорони при МВС України розстріляв в голову колегу-охоронця, 44-річного Олександра Пендака, пише http://www.segodnya.ua

“Попередня версія така: під час словесного конфлікту співробітник приватної фірми дістав травматичний пістолет і направив його на міліціонера. Він рефлекторно, припустивши, що у того вогнестріл, відкрив вогонь. Міліціонеру 22 роки, в органах відпрацював близько року. За даними відомчого психолога, хлопець все зрозумів. За місцем служби характеризувався позитивно”, – розповів один з керівників МВС, який має доступ до матеріалів розслідування.

На питання, чому в органах стає більше насильства, один з прокурорів, який представляв нещодавно держобвинувачення в справі “перевертнів”, відповів так: “Звіром його зробила не система, система пропустила небезпечну людину в свої ряди, а це вже питання до кадровиків”. “Потрібно змінювати систему підготовки кадрів. У міліцейські вузи повинні приходити дорослі люди, які зрілі, серйозні і розуміють, що роблять”, – вважає відомий психіатр Семен Глузман.

Те, що промахи у міліцейських кадровиків є, визнає і генерал МВС у відставці Іван Катеринчук. “На місцях є гонка за статистикою, за показниками. Я у відставці, але мені пропонували повернутися на керівні посади, якщо я заплачу від 300 тис. до $ 600 тис.”. Офіційно в МВС купівлю-продаж посад заперечують. Сплеск криміналу з участю міліціонерів по-своєму пояснюють психологи.

“Пройшли часи, коли йшли на службу, надивившись “Слідство ведуть знавці”. Зараз йдуть туди, бо це держслужба, це місце, де є ілюзія стабільності, – вважає психолог Олексій Васильєв. – Це “кулак влади”, а він приваблює людей, частина з яких здатні цією силою зловжити для зміцнення власної самооцінки”. Співробітники МВС не раз визнавали, що заступництва начальства домагалися, ділячись хабарами.

Офіційно в МВС визнають, що прогалини в роботі є, але вже щільно взялися за ліквідацію, зачищаючи ряди від хабарників. Раніше повідомлялося, що після звірячого зґвалтування жінки у Врадіївці вже затримали 3-х міліціонерів.

http://tsn.ua