В Ужгороді навчають іконопису

В Ужгороді з ініціативи монахів-капуцинів з Стрітенського монастиря візантійського обряду 7 липня розпочалась Eikonon schole – Перший рівень іконописної школи.

 Метою Школи є вивчення та практикування іконопису в середовищі життя ікони. пише РІСУ.

Програма курсу поєднує в собі ознайомлення з сакральними пам’ятками Закарпаття, теоретичні лекції з історії церковного мистецтва та візантійської богослужбової традиції. Учасники школи щоденно беруть участь в молитвах та Літургіях, які відбуваються в різних храмах Мукачівської Греко-Католицької єпархії.

За словами єромонаха Юстина Русіна, духівника Ужгородської богословської академії блаженного Теодора Ромжі: «Не є найважливішим, щоб учасники цієї Школи за цих кілька днів написали свою першу ікону. Головним завданням, яке ми собі ставили, є те, щоб вони усвідомили, що кожен з них є іконою Ісуса Христа  та покликаний щодня відновлювати в собі цей образ. Тому програма включає не тільки здобуття технічних навиків іконописання, але половину всього часу присвячено духовним вправам ».

В перший день учасники школи побували в найстарішому храмі Закарпаття – «Горянській ротонді», який був зведений у XIII-XV століттях. Він є унікальною пам’яткою сакральної архітектури та іконопису не тільки Закарпаття, але й цілої України. В храмі відбулась Літургія, а також дві лекції. Перша стосувалась історії візантійського богослужіння, яку представив головний редактор часопису «Патріярхат» Анатолій Бабинський (Львів). Другу лекцію прочитав  кандидат мистецтвознавства Михайло Приймич, який розповів учасникам про теоретичні основи іконопису, про різницю між іконописом і почуттєвим мистецьким зображенням. Наприкінці лекції Михайло Приймич детально проаналізував кожну фреску Горянської ротонди, які учасники згодом могли оглянути зблизька.

Школа триватиме до 14 липня. За задумом організаторів, школа включатиме чотири рівні. Кожен учасник протягом семи днів буде писати ікону, а в останній день відбудеться вручення Сертифікатів школи владикою Міланом (Шашіком), єпископом Мукачівським.

www.mukachevo.net