У закарпатській Сюртівській сільраді виявили порушень майже на 500 тисяч гривень

Держфінінспектори під час ревізії фінансово-господарської діяльності Сюртівської сільської ради, що на Ужгородщині, виявили порушення, які призвели до фінансових втрат на загальну суму понад 493 тис. грн.

Зокрема, через порушення вимог законодавства щодо користування земельними ділянками, які перебувають в оренді, бюджет сільради недоотримав 80 тис. грн. Ці порушення спричинені тим, що не здійснювався перегляд орендної плати у випадках збільшення розмірів ставки земельного податку, не враховувалися підвищення цін та тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством тощо.

Внаслідок цього не проводилося укладання додаткових угод до чинних договорів оренди земельних ділянок щодо відповідного підвищення оплати. Також не забезпечено надходження належних доходів до місцевого бюджету від продажу земельних ділянок на суму 357 тис. грн. Так, під час ревізії з’ясовано, що ТОВ «Закарпатскан» не в повному обсязі провело оплату за придбання земельної ділянки, внаслідок чого спеціальний фонд бюджету Сюртівської сільської ради недоотримав 294 тис. грн. Аналогічні порушення допущенні і під час продажу земельних ділянок ще кільком підприємцям.

Окрім того, допущено незаконні витрати бюджетних коштів, пов’язані з завищенням об’ємів та вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт та зайвим нарахуванням і виплатою зарплати, на загальну суму 58 тис. грн.

За недотримання законодавства з фінансових питань посадових осіб Сюртівської сільської ради притягнуто до адміністративної відповідальності. Інформацію про результати ревізії направлено в правоохоронні органи.

Прес-служба Держфінінспекції в Закарпатській області