У Хусті пройшов форум фермерів

Представники цієї галузі з’їхалися з усього Закарпаття. Були присутні і гості з Івано-Франківщини.

Обговорювалося багато наболілих проблем – наслідки приватизації та продажу землі, форми співпраці з владою, відсутність фінансування галузі.

«У середині 2000-х представники Асоціації фермерів буквально вмовляли закарпатців брати дотаційні гроші на розвиток фермерської справи, — розповідає Василь Моркляник, колишній директор обласного фонду підтримки фермерства. — Коштів було стільки, що іноді їх навіть повертали назад.

Тож якщо у 2008 році галузь профінансували на 36 мільйонів, то у 2011 році ця сума стала меншою в 10 разів – усього 3 мільйони гривень. Цього ж року дотаційних коштів фермери не отримали взагалі, йшлося на фермерському форумі.

Окрім того, державні гроші на розвиток господарства фермери нині беруть неохоче. Як показав досвід, кілька сотень гривень допомоги часто обертаються для господарників перевірками з усіх можливих інстанцій.

Тому одним із нагальних питань стала проблема співпраці фермерів із владою. Зокрема, був наведений приклад господарника з Івано-Франківщини. У якийсь момент, аби вирішити складні питання, він вирішив запросити на своє господарство представників влади, висопосадовців обласного рівня. Цікаво, що зустріч дала бажаний ефект.

Це є доказом того, що чиновників треба забирати з кабінетів і везти на місця, аби вони на власні очі побачили та зрозуміли ситуацію в нашому бізнесі, кажуть фермери.

Голова Асоціації фермерів Закарпаття Юлія Пелешкей звернулася до своїх колег з проханням використовувати українське законодавство на свій захист. «Якщо у вас є якісь проблеми – звертайтеся до представників асоціації. Власний бізнес та інтереси краще захищати законним шляхом», — поінформувала колег пані Юлія. «Заплатити «відкупне» можна… Одному, другому, третьому… Але вгодити усім ви не зможете», — ця фраза Юлії Іванівни викликала загальне схвалення серед учасників хустського зібрання.

В свою чергу, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Миркевич закликав закарпатських фермерів триматися разом.

«Подібні з’їзди, переговори, зустрічі мають нас консолідувати, — сказав він. – Щоб відстояти свої права, нам потрібно триматися разом, захищати одне одного. Ми повинні створити потужний колектив, який би відстоював інтереси кожного свого представника. Лише в такому випадку галузь має шанси на виживання».

Христина Горват, газета “Новини Закарпаття”