Іршавські МНСники провели заходи щодо попередження пожеж під час збирання врожаю

Іршавський районний відділ Управління ДСНС у Закарпатській області звертається до керівників підприємств району з проханням вжити необхідних заходів щодо недопущення виникнення пожеж під час збирання та зберігання врожаю.

З метою попередження пожеж під час збирання врожаю, працівники Іршавського районного відділу Управління ДСНС України у Закарпатській області здійснюють перевірки протипожежного захисту зерноскладів, місць зберігання сільськогосподарської техніки та інших приміщень у сільськогосподарських формуваннях. У ході обстежень виявлено ряд недоліків, які можуть негативно вплинути на збір зернових культур, якщо їх не виконати вчасно.

Найгірше у сільськогосподарських підприємствах усуваються недоліки капітального характеру, адже на виконання вимог пожежної безпеки потрібні чималі капіталовкладення. Це обробка дерев’яних конструкцій будівель вогнезахисним розчином, влаштування пожежної сигналізації, блискавкозахисту, проведення замірів опору ізоляції електромережі та відсутність навіть протипожежного інвентарю (відер, лопат та вогнегасників). Є й такі господарства, де працівники, задіяні на жнивах, не пройшли навіть відповідних інструктажів.

Як приклад відповідального ставлення до протипожежного захисту врожаю, слід навести ТзОВ „Колос”, що у селі Ільниця. Під час перевірки даного товариства інспекторами Іршавського РВ У ДСНС України у Закарпатській області було зазначено, що керівництво та працівники товариства про безпеку дбають на належному рівні. І не від перевірки до перевірки, а заради власної безпеки. Надто багато сил і праці вкладено в господарство, щоб за одну мить віддати усе «червоному півню».

«Так, не все чого вимагають правила пожежної безпеки для господарств, з’явилося у нас водночас. До цього часу, ще деякі будівлі не обладнані автоматичною пожежною сигналізацією, адже для цього потрібно багато коштів, але в усьому іншому правил суворо дотримано. У полі працюють комбайни та техніка, що укомплектовані усім необхідним, водії, комбайнери та їх помічники пройшли всі необхідні інструктажі. Поряд і трактор з плугом, і бочка з водою, які бережуть ще від часів розпаювання колгоспу» – запевнив директор товариства Василь Бойко.

Разом з тим, Іршавський районний відділ Управління ДСНС у Закарпатській області звертається до керівників підприємств району з проханням вжити необхідних заходів щодо недопущення виникнення пожеж під час збирання та зберігання врожаю.

Так, необхідно розробити ряд протипожежних заходів, серед яких – цілодобова охорона полів, перекриття тимчасових доріг і стежок, які проходять через хлібні поля, обкошування та оборювання смугою не менше чотирьох метрів хлібних полів в місцях їх прилягання до лісових масивів, автомобільних та залізничних магістралей смугою не менше чотирьох метрів, хлібні масиви перед косовицею повинні бути розбиті на ділянки площею не більше 50 гектарів. Між ділянками робляться прокоси шириною 8 метрів, посередині прокосів оборюється смуга шириною не менше 4 метрів, їздити полями дозволяється тільки транспортом, забезпеченим необхідними засобами протипожежного захисту.

Біля хлібних масивів повинні бути виставлені знаки або таблички з написами про заборону паління і застосування відкритого вогню.

Варто нагадати керівникам господарств, що згідно із Законом України «Про пожежну безпеку» питання забезпечення протипожежного захисту покладені персонально на них. А тому потрібно зробити належні висновки і за час, що залишився, усунути недоліки в питаннях підготовки до охорони нового врожаю від пожеж.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатській області