Закарпатець став першим лауреатом Премії імені Петра Тронька

Загальноукраїнська Премія імені академіка Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України (НСКУ), заснована нинішнього року, присуджується за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризацію історико-культурних і природних багатств рідного краю у чотирьох номінаціях.

12 липня 2013 року в ході роботи Пленуму правління Національної спілки краєзнавців України в конференц-залі Інституту історії Національної академії наук України, в день народження першого голови НСКУ академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915-2011), вперше відбулося урочисте вручення премії його імені. Вручення проводили голова НСКУ Олександр Петрович Реєнт та донька академіка, керівник благодійної організації «Фундація Героя України, академіка П. Тронька» Лариса Тронько.

У четвертій номінації «За видання краєзнавчої літератури: монографій, нарисів, описів, путівників, довідників, окремих публікацій, циклів статей тощо» премію Петра Тронька присудженоСтаніславу Михайловичу Аржевітіну – члену Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, члену правління НСКУ, творцю музею-скансену «Старе село» в с. Колочава Міжгірсього району Закарпатської області, автору трьох книг з історії краю. Як відомо, 15 червня 2013 р. під час проведення першого фестивалю ріплянки у с. Колочаві відбулася перша презентація третього тому багатотомника Станіслава Михайловича «Карпатська Україна: епоха в добі». Вручення премії – чергове загальноукраїнське визнання активної та продуктивної діяльності знаного як в Україні так і далеко за її межами краєзнавця. С. М. Аржевітін член Національної спілки краєзнавців України з 2007 р. Саме він один із ініціаторів створення Закарпатської обласної організації НСКУ, до якої, після її створення, Станіслав Михайлович і перейшов.

Крім С. М. Аржевітіна у четвертій номінації Премію Петра Тронька вручено Валерію Мельнику – автору десятків книг, кількох сотень краєзнавчих та природничих публікацій, присвячених Волині та авторському колективу праці «Криві Коліна крізь терни і роки. В історії села – історія України» (Черкаська обл..): доктору економічних наук Володимиру Мовчану, поету Івану Нерубайському та краєзнавцю, колишньому директору школи Василю Олійнику.

У першій номінації «За висвітлення науково-краєзнавчої та громадської діяльності академіка Петра Тронька» премію присуджено посмертно Юрію Данилюку (1958-2005) – одному з ініціаторів відновлення діяльності Спілки краєзнавців, автору понад 300 наукових праць із краєзнавчої тематики та проблем політичних репресій 1920-1980 – х рр. в УРСР. До речі, саме з ініціативи і за поданням Ю. Данилюка після відрядження до Закарпаття і ознайомлення персонально з роботою, за підписом академіка П. Т. Тронька у 2001 р. нинішнього голову Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України було нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

У цій номінації нагороди отримали також Марія Вощевська – дослідниця історії рідного села Галиця на Чернігівщині та Дмитро Мохорук – відомий колекціонер і автор багатьох художньо-краєзнавчих творів з Івано-Франківщини.

У другій номінації «За науково-оганізаційну та просвітницьку діяльність в краєзнавстві» лауреатами стали член правління НСКУ ВасильУстименко (м. Київ) – автор, співавтор, упорядник понад 20-ти книжок краєзнавчого змісту і Віктор Прокопчук – директор Наукової бібліотеки, професор Камянець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка, доктор історичних наук, член правління НСКУ.

Нагороди у третій номінації – «За внесок у музейну та памʻяткоохоронну справу» – отримали Віра Комзюк (Волинська обл.) – завідувач Літературно-меморіального музею Лесі Українки, Наталія Пушкар (Волинська обл.) – головний охоронець Волинського краєзнавчого музею, Наталія Булаєвська (Київська обл.) – член правління НСКУ, заступник голови правління Київської обласної організації Українського товариства охорони памʻяток історії та культури, Заслужений працівник культури України, автор понад 100 публікацій, присвячених краєзнавчій та памʻяткоохоронній роботі.

Усім нагородженим згідно Положення присвоєно звання «Лауреат Премії імені академіка Петра Тронька» з врученням Диплома, почесного знака і грошової премії у розмірі 500 грн. за кожну номінацію.

Краєзнавці, науковці, дослідники і представники творчої інтелігенції щиро вітають і поздоровляють Станіслава Михайловича Аржевітіна – представника Закарпаття в числі перших лауреатів нової авторитетної загальноукраїнської краєзнавчої премії і бажають йому нових творчих успіхів.

Трибуна