На Закарпатті випікатимуть йодовані “Здоровинки”

Програма «Йодована булочка – дітям Закарпаття» передбачена програмою здоров’я Наукового парку УжНУ, який підтримуватиме її і під час реалізації.

Булочку назвали «Здоровинкою», бо хлібопекарський виріб, збагачений йодованим білком, рекомендований для профілактики йодної недостатності. Ініціатором проекту є директор приватного підприємства «Олімпія Трейдинггруп» Марія Григор’єва. Ідею взято з Інституту медичної радіології АН Росії. Його очолює закарпатець Анатолій Циб, який раніше закінчив Ужгородський університет і добре знайомий з проблемою йододефіциту області.

Спочатку Марія Григор’єва розробила обласний проект для школярів, вихованців дитсадків і студентів профтехучилищ. Згодом допрацювала його, зробивши вибірку для кожного району окремо. Булочку назвали «Здоровинкою», бо хлібопекарський виріб, збагачений йодованим білком, рекомендований для профілактики йодної недостатності. Ефективність та безпека застосування доведена багатьма дослідженнями. Такі вироби підвищують імунітет, покращують фізичний розвиток дітей і показники їхнього психологічного стану, сприяють поліпшенню інтелекту дітей та дорослих.

Підприємство провело масштабну роботу, щоб узаконити проект. Підготовка тривала не один рік. Наразі зацікавилися проектом двоє приватних підприємців із Ужгорода: ПП «Лизанець» та ПП «Пекарня Дік».

Вартість 100 мкг органічного йоду в булочці становить 3,5 копійки у школі, а в дитсадку на половину менше – 1,7 копійки. Це аж ніяк не відобразиться на загальній ціні продукту. Забезпечення дитини таким харчуванням на рік коштує 10 гривень. Проект повністю самоокупний. У булочку «Здоровинка» поряд із йодказеїном дозволяють й інші начинки. При щоденному вживанні булочки з йодказеїном зі склянкою молока чи кефіру діти діставатимуть необхідну дозу органічного йоду і назавжди забудуть про профілактичні пігулки, переконана ініціаторка «Здоровинки».

Прес-служба УжНУ