Студенти УжНУ посіли призові місця на Конференції молодих учених

Цього літа вперше в історії українсько-грузинських відносин відбулася безпрецедентна подія, до того ж, за участі представників УжНУ: у курортному грузинському містечку Гріголетті, що на березі Чорного моря стартував 1-ий Стоматологічний Конгрес Грузія-Україна.

Учасниками конгресу стали студенти-стоматологи Ужгородського національного університету, Київського національного університету ім. О.О. Богомольця, Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, Харківського національного медичного університету, Медичного Університету Гріголі Робакідзе. Наразі це єдиний настільки широкомасштабний досвід укріплення взаємовідносин між стоматологічними школами Грузії та України.

Безпосередніми організаторами конгресу з української сторони були випускники стоматологічного факультету Ужгородського національного університету: фундатор та президент Асоціації Студентів Стоматологівв УкраїніМихайло Сливка і почесний голова Студентського наукового товариства стоматологічного факультету УжНУ, а нині – секретар Асоціації судових стоматологів України Остап Белей. Слід відзначити, що цьому дуету не вперше представляти стоматологічну школу України на міжнародній арені – у квітні 2013 вони взяли участь у 51 Мітингу Європейської Асоціації Студентів Стоматологів (EuropeanDentalStudentAssociation) в Бєлграді, де вперше зарекомендували гідний рівень розвитку професійного фаху у нашій країні.

З грузинської сторони усю відповідальність за проведення конгресу взяла на себе Ані Бокучава – віце-президент студентського товариства Університету Гріголі Робакідзе, яка блискуче продумала усю програму конгресу і завдяки зусиллям якої подія набула настільки масштабного та грандіозного розмаху. Програма конгресу включала у себе пізнавальні лекції українських та грузинських професорів і практикуючих лікарів, що дало можливість обмінятись досвідом не тільки на науковій ниві, а й на теренах практичних проблем.

Особливу увагою хочеться виокремити лекції декана стоматологічного факультету, кандидата медичних наук, професора Костенка Євгена Яковича, члена Асоціації імплантологів України Гуцалюка Юрія Васильовича, голови Асоціації лазерної стоматології України Третьякова Сергія Івановича, представника полтавської школи реставрації та учениці Радлінського С.В. – Пономаренко Ольги Володимирівни, члена Американської асоціації ендодонтистів Кулигіна Олега Борисовича, професора, директора навчальної програми школи медицини – Ніно Цілосані, професора медичної академії імені П.Шотадзе – Тамари Долідзе, головного координатора Sehetna Egypt health, викладача Університету Александрії в Єгипті – Хітама Абдель Азіза. Особливої оцінки заслуговують майстер-класи Кулигіна О.Б. та Хітама Абдель Азіза, що вразили як лікарів, так і студентів своєю інформаційною насиченістю, практичною переконливістю та щирою подачею.

Вінцем наукової програми конгресу стала 1-ша Конференція студентів та молодих учених Грузія-Україна, де своїми науковими розробками та ідеями могли поділитися 13 представників обох країн.

Серед них перемогу здобув студент 4-го курсу стоматологічного факультету УжНУ Мирослав Гончарук-Хомин, що уже не одноразово демонструє гідний рівень наукових досягнень на подібних міжнародних контестах. Приємно відзначити, що 2-ге та 3-тє призові місця також розділили студенти Ужгородського національного університету: відповідно Остап Белей та Маріанна Коршинська. Науковий потенціал конгресу був достатньо «розбавлений» теплим грузинським сонцем, хвилями Чорного моря, дружніми змаганнями між представниками україно-грузинської молоді, екскурсією у місто Батумі (що туристами охрещено «маленьким Дубаї»), гостинними вечорами національної кухні та просто приємними спогадами. Оцінивши глибину та важливість таких взаємовідносин, а також неосяжний край подальших перспектив, українська сторона на урочистому закритті конгресу оголосила про майбутній 2-ий Стоматологічний Конгрес Україна-Грузія, уже на території рідної неньки-України, пообіцявши що майбутня зустріч буде ж такою гостинною, щирою та переповненою спогадів. Отож, україно-грузинському стоматологічному конклаву бути і розвиватись надалі з метою обміну та інтеграції, дружби та порозуміння, перспектив і досягнень!

Сайт УжНУ