В Ужгороді відкрили виставку екологічно чистих картин

Свої картини представили художниці Яна Андрухова та Марина Кострецька, які працюють з черпаним папером в експериментальній студії у Львові під керівництвом фахового художника Віктора Хаджинова, який також був присутній на відкритті.

Виявляється це – екологічно чисті, незвичні, надсучасні і неймовірно стильні художні картини. Деталі, які використовуюються у кожній картині індивідуально – кава, лоскутки тканини, пелюстки – тримаються тільки завдяки папреру й воді!

20 липня в школі мистецтв та дизайну «LOOK», вперше в Ужгороді відкрилася виставка-продаж творів образотворчого мистецтва, виконаних у техніці черпаного паперу. Свої картини представили Яна Андрухова та Марина Кострецька.

Художниці працюють з черпаним папером в експериментальній студії у Львові, під керівництвом фахового художника Віктора Хаджинова, який також був присутній на відкритті. «Техніка черпаного паперу наскільки унікальна, настільки проста й економна. У Польщі я отримав стипендію, завдяки цьому й стало можливим відкриття експериментальної студії «Черпаний папір» у Львові. Сьогодні я тішуся розвитком цього унікального напрямку у нашій країні і хочу подякувати художницям за творчу співпрацю».

Яна і Марина – випускниці Львівської національної академії мистецтв. Професійний напрямок Яни – розпис по склу, а Марини – по текстилю. Разом дівчата вже шість років займаються черпаним папером, постійно вдосконалюючи свої навики. Цього разу вирішили ознайомити Ужгород з цим надсучасним видом мистецтва.

Техніка черпаного паперу виникла у Китаї, потім активно розвивалася у країнах Європи. До України це мистецтво потрапило шість років тому, завдяки Віктору Хаджинову, який і привіз цю унікальну методику з Польщі.

Марина Кострецька зауважила, що захопилася виготовленням картин з черпаного паперу насамперед тому, що ця техніка дає можливість багатофактурної роботи, а також є екологічно чистою і безпечною, адже для картин не потрібен навіть клей. Картина з черпаного паперу стала дипломною роботою Марини. У цій роботі вона використала свій, особистий професійний підхід: європейські спеціалісти, оцінюючи роботу випускниці відмітили, що досі не бачили такої унікальної техніки виконання. «Я люблю працювати з черпаним папером тому, що це друге життя речам, які ми часто не помічаємо або ж викидаємо, адже для виготовлення черпаного паперу потрібен власне папір та будь-які речі з текстилю», – пояснила Марина.

Яна Андрухова зазначила, що картини з черпаного паперу – мистецтво непередбачуване, адже ніколи не знаєш, як саме виглядатиме картина, незалежно від задуму: «Оскільки для виготовлення такої картини потрібно багато води – побачити остаточний вигляд виробу можна тільки після його висихання» – поділилася художниця.

Дівчата зізнаються: ця виставка – перший крок до наступних планів та досягнень.

Як зробити з паперу та води такі цікаві мистецькі вироби? Про це художниці розкажуть 21 липня, о 13.00 на спеціальному майстер-класі у школі мистецтв та дизайну «LOOK». Усі бажаючі матимуть змогу ознайомитися з технікою виробництва таких чудових, самобутніх і незвичних картин.

Пояснювати як саме виглядають картини з черпаного паперу – неможливо, їх потрібно тільки побачити.

Нове Закарпаття