Лісівники Ужгородщини відомі своїми цікавими акціями далеко за межами Закарпаття

Своїми ідеями, цікавими акціями лісівники ДП «Ужгородський лісгосп» відомі далеко за межами області. Директор підприємства Іван Костів твердо переконаний, що всі такі заходи приносять більше користі, ніж офіційні збори чи повчання.

Так було і на цей раз. В урочищі Козуптово, де є біля 700 гектарів лісу Великодоброньського лісництва, нещодавно зібралися лісівники з усього району. Тут проводилися другі змагання на кращих косаря та приготувача бограча. Цьогоріч вони відзначалися більшою організованістю, був використаний зарубіжний досвід. Це вимагало від учасників значної концентрації фізичних сил і професійних навичок. За час, що минув від попередньої такої акції, лісівники послідовно і наполегливо удосконалювали свою майстерність. Набули певного досвіду й організатори змагань.

…Серед величі лісової краси урочисто прозвучав гімн лісівників. Його автор, голова обласної спілки письменників Закарпаття Василь Густі із задоволенням взяв участь у цій неординарній акції.

Іван Костів, відкриваючи змагання, підкреслив, що ужгородські лісівники продовжують гарну традицію, започатковану у Татраньському національному парку, в Словаччині. І косіння трав, і варіння лісових страв – це елементи лісової культури, якими усі повинні володіти досконало.

У змаганнях взяли участь 6 команд: Ужгородського, Кам’яницького, Анталовецького, Великодоброньського лісництв та ПП «Синевір» ( Анталовці) і ПП «Конкус» ( Верхнє Солотвино). Серед почесних гостей: Зняцівський сільський голова Іван Брижак, голова РДА Віктор Ледіда, його заступники Сергій Когутич та Анатолій Черниченко, виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття» Михайло Думнич та інші.

Слід відразу сказати, що господарі цьогорічних змагань – лісівники Великодоброньського лісництва на чолі з лісничим Володимиром Войтовичем постаралися на славу. Було виділено 6 доріжок, довжиною 25м та шириною 3м. Косарі під пильним контролем журі, яке очолював головний лісничий Валентин Геккер, взялися до роботи. Першим прийшов до фінішу косар Іван Шовш (ПП «Конкус»), другим Пішта Барток (Велика Добронь) і третім – Ярослав Олійник (Ужгородське лісництво). Умови були таки досить жорсткі: враховувався і час косіння і ширина прокосу. Серед численних вболівальників – восьмикласник Іванко Конкус з Верхнього Солотвина. Йому дуже хотілося, щоб серед переможців було підприємство, очолюване його батьком Юрієм Михайловичем. Мрія хлопця збулася.

Дуже прискіпливо журі віднеслося і до конкурсу на кращий бограч. Вже навіть на дегустації відзначилися великодоброньці, прикрасивши зі смаком подачу своєї страви. І за смаковими якостями бограч господарів змагань (Михайло Костелей) набрав найбільше балів – 143. Друге місце зайняв бограч кам’яницьких лісівників (Василь Вукста), третє – анталовецьких ( Юрій Глаголич).

Випробування лісівників у професійній майстерності перетворилося на справжнє свято. А свята завжди чекають і учасники змагань, і глядачі. Відчувалося, що всі учасники готувалися до змагань старанно. І як висловився Василь Густі, переможених тут не було. І все ж ті, хто зайняв перші місця, були нагороджені цінними призами, нагородили й усіх учасників, а директору лісгоспу Івану Костіву голова РДА Віктор Ледіда вручив пилу, яка, безперечно, пригодиться в господарстві.

…Стрункі ясени та дуби, шуміли своїм верховіттям, у цей спекотний день створювали для тих, хто так дбайливо їх доглядає, затишний затінок. А самі лісівники раді були такому цікавому відпочинку, дякували і коротко та щиро висловлювали свої побажання: «До нових зустрічей!»

 

Марія Підгорна, “Вісті Ужгородщини”