Соціально-економічне становище Закарпатської області за січень-червень 2013 року

Промисловість. Індекс промислового виробництва в області у січні–червні п.р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, склав 100,1%.

Сільське господарство. У січні–червні п.р. загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з відповідним періодом минулого року зросло на 2,5%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 4,6%, у господарствах населення – на 2,4%.

За розрахунками на 1 липня п.р. в усіх категоріях господарств зросла, порівняно з показником на відповідну дату минулого року, чисельність поголів’я великої рогатої худоби, у т.ч. корів, свиней, птиці, овець та кіз.

Будівництво. За січень–червень п.р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 131,0 млн.грн. Індекс будівельної продукції у січні–червні п.р. порівняно з відповідним періодом 2012р. склав 121,2%.

Транспорт. Протягом січня–травня п.р. підприємствами транспорту перевезено 2,1 млн.т вантажів, що на 1,3% більше від обсягів вантажних перевезень за відповідний період минулого року. Вантажооборот зріс на 2,4% і склав 3076,3 млн.ткм.

Зовнішньоекономічна діяльність. Обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень–травень п.р. становив 548,0 млн.дол. США, імпорту – 819,2 млн.дол. США. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту товарів зменшились на 2,9%, імпорту – зросли на 3,3%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за січень–травень п.р. становило 271,2 млн.дол. США.

Роздрібна торгівля. Оборот роздрібної торгівлі, що включає роздрібний товарооборот торгової мережі підприємств-юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і продаж на ринках за січень–червень п.р., розрахунками склав 8100,9 млн.грн., що у порівнянних цінах на 11,1% більше, ніж за відповідний період минулого року. Через мережу організованих ринків протягом зазначеного періоду реалізовано 22,9% загального обсягу продажу споживчих товарів.

Ціни. Індекс споживчих цін (інфляції) по області у червні п.р. порівняно з травнем зафіксовано на рівні 100,2%, по країні – 100,0%, з початку року, відповідно, 100,0% та 100,2%.

Заробітна плата. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника за січень–травень п.р. склала 2389 грн. і збільшилася порівняно з відповідним періодом минулого року на 8,8%. У травні п.р. порівняно з квітнем середній розмір номінальної заробітної плати зріс на 1,7%, а порівняно з травнем минулого року – на 7,6%. Її розмір у 2,1 раза перевищував рівень законодавчо встановленого державного соціального стандарту (з 1 січня 2013р. встановлена мінімальна заробітна плата у розмірі 1147 грн.).

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати зменшилася порівняно з початком п.р. – на 11,9%, а протягом травня п.р. на 3,9% і станом на 1 червня 2013р. склала 9323,3 тис.грн. У структурі загальної суми невиплаченої заробітної плати 25,8% припадало на економічно активні підприємства.

Ринок праці. Рівень зареєстрованого безробіття в області на кінець червня п.р. склав 1,7% чисельності постійного населення працездатного віку.

Населення. На 1 червня 2013р. в області, за оцінкою, проживало 1254,8 тис. осіб. Упродовж січня–травня п.р. чисельність наявного населення зросла на 409 осіб виключно за рахунок природного приросту.

Тетяна Черяник, начальник відділу координації статистичної діяльності, комп-лексних інформаційно-аналітичних робіт та комунікацій із засобами масової інформації й громадськістю