26 липня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

657 – чвари в арабському світі: армія шиїтів зазнає поразки від мусульман-сунітів в битві біля Сиффине (командувач сунітів застосував хитрість: наказав своїм солдатам наколоти сторінки Корану на списи і атакувати ворога, в результаті забобонний шиїтський воєначальник відступив).

1708 – біля Білої Церкви був страчений полковник Василь Кочубей український, наказ віддав гетьман Іван Мазепа, який запідозрив полковника у бажанні донести Петру I про зраду самого Мазепи.

1722 – англійські колонії оприлюднили декларацію, в якій оголошувалася війна індіанцям, при цьому за скальп індійця було обіцяно від 15 до 100 фунтів.

1858 – перший єврей (Барон Ротшильд) став членом англійського парламенту.

1887 – вийшов перший підручник міжнародної мови есперанто (російською мовою).

1909 – з порту Натал в Південній Африці виходить і пропадає безвісти англійський пасажирський пароплав Waratha, маючи на борту близько 300 осіб.

1914 – підготовка до Першої світової війни: Австро-Угорщина оголосила загальну мобілізацію і почала стягувати війська до кордону з Російською імперією.

1965 – Мальдівські Острови проголошують незалежність і відділяються від Великобританії, Мальдіви – це одна з найменших держав світу.

1974 – Франція провела ядерні випробування на атолі Муруроа, всього було проведено близько 181 ядерного вибуху.

1956 – Президент Єгипту Гамаль Абдель Насер націоналізував Суецький канал, що пізніше призвело до війни із західними державами.

26 липня народились:

1842 – англійський економіст, лідер неокласичного напряму в економічній науці, Альфред Маршалл.

1856 – другий (після Шекспіра) за популярністю драматург в англійському театрі, лауреат Нобелівської премії з літератури і володар премії “Оскар” Джордж Бернард Шоу (підтримував політику Сталіна).

1875 – швейцарський психіатр, засновник аналітичної психології, Карл Густав Юнг.

1881 – відомий російський і радянський художник, живописець і графік Давид Петрович Штеренберг.

1894 – англійський письменник, автор роману-антиутопії “О дивний новий світ” Олдос Хакслі.

1928 – великий американський кінорежисер Стенлі Кубрик.

1943 – вокаліст гурту “The Rolling Stones” Мік Джаггер.

1959 – американський кіноактор, володар 2-х оскарів Кевін Спейсі (зіграв у скандальному фільмі “Краса по-американськи”).

1964 – американська актриса, грала у відомих фільмах “Швидкість”, “Поки ти спав”, “Руйнівник”, “28 днів”, Сандра Буллок.

1970 – російський співак, соліст гурту “Иванушки International” Андрій Григор’єв-Аполлонов.

http://nedilya.net