Прокуратура Ужгорода активізує боротьбу зі злочинністю

У прокуратурі міста відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів обласного центру, на якій обговорили стан злочинності в Ужгороді.

У нараді, яку проводив прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк, взяли участь заступник міського голови Юрій Беляков, заступник начальника ОДФУ Світлана Пеха, заступник начальника Ужгородської ДПІ Василь Дюлай, заступник начальника Ужгородського МРВ КВІ ВДДУВП Віталій Мураль, заступник начальника Ужгородського МРВ УДСНС Ярослав Герчаківський, в.о. начальника Ужгородського МВ УМВС Володимир Кувик та в.о. начальника слідчого відділу Ужгородського МВ УМВС Володимир Гукман.

Відкриваючи нараду, прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк зазначив, що прийняті у січні спільні заходи правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю в Ужгороді в основному вже виконані, проте стверджувати, що вони суттєво вплинули на динаміку злочинності у місті, на жаль, не можемо. «Правоохоронним органам необхідно зосередити увагу передусім на розкритті тяжких, резонансних злочинів, таких як підпали майна, зокрема автомобілів. Так, на сьогодні в Ужгороді розкрито тільки один такий злочин» – наголосив прокурор Штефанюк. Разом з тим, прокурор міста піддав значній критиці роботу правоохоронних органів Ужгорода по боротьбі з корупцією, особливо адміністративною.

Відтак, у проведеній в першому півріччі роботі з протидії злочинності та її профілактики прокурор не бачить системного підходу до розкриття злочинів. Рівень злочинності в Ужгороді на 10 тис. населення становить понад 109 і є найбільшим в області.

Загалом зареєстровано вчинення 1277 кримінальних правопорушень, з яких 272 – тяжкі, а 79 особливо тяжкі.

Про недостатню ефективність роботи правоохоронних органів у напрямку протидії злочинності, свідчить зокрема те, що слідчими міськвідділу не скеровано до суду жодного кримінального провадження, пов’язаного з безпідставною невиплатою заробітної плати. Разом з тим, за результатами розгляду подання прокуратури, сесією міської ради прийняті програми з питань забезпечення правопорядку на території Ужгорода та протидії корупції ще не стали ефективним засобом протидії злочинності у місті.

Турбує прокурора міста і той факт, що новели нового кримінального процесуального законодавства застосовуються ще досить повільно. До прикладу, взагалі не застосовуються технічні засоби для проведення дистанційного провадження у режимі відеоконференції, а також заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади.

Іван Штефанюк звернув увагу на проблемі питання взаємодії спостережної комісії, кримінально-виконавчої інспекції та органів міліції щодо попередження вчинення злочинів раніше судимими, а також на відсутності взаємодії міліції та Ужгородської ОДФІ щодо виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконними фінансовими операціями. Крім того, Іван Штефанюк піддав значній критиці роботу як своїх підлеглих, так і інших правоохоронних органів міста щодо виявлення та протидії корупційним правопорушенням.

З метою удосконалення взаємодії щодо стабілізації вищевказаної ситуації, керівники правоохоронних органів обласного центру на координаційній нараді затвердили ряд спільних заходів, спрямованих на боротьбу зі злочинністю та корупцією. Відтак, у наступному півріччі правоохоронні органи Ужгорода перевірять стан додержання вимог законодавства щодо профілактики та попередження злочинності, звернуть особливу увагу на ріст вчинення злочинів проти власності, зокрема підпалів. Буде вивчено питання щодо розміщення камер відеоспостереження в місцях, де протягом останніх років зареєстровано вчинення значної кількості кримінальних правопорушень. Також значну увагу правоохоронні органи міста звернуть на ефективність застосування негласних слідчих дій у розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів.

Насамкінець, прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк зауважив, що вищевказаними заходами потрібно значно активізувати боротьбу зі злочинністю в місті, адже чим більше злочинів буде розкрито та направлено до суду, тим більше буде захищено конституційних прав громадян.

Прес-служба  прокуратури Ужгорода