Закарпатські лісівники разом з рятувальниками опікуються безпекою громадян під час відпочинку

Закарпатські рятувальники та лісівники опікуються безпекою громадян під час відпочинку на водоймах та поблизу лісових масивів.

Для попередження трагедій на водних об’єктах та запобіганням пожеж в екосистемах під час масового відпочинку людей, 30 липня працівники Управління ДСНС України у Закарпатській області, управління лісового та мисливського господарства, волонтери та представники засобів масової інформації провели спільний рейд місць масового відпочинку людей на предмет дотримання правил пожежної безпеки під час перебування у лісопаркових зонах та дотримання правил поведінки людей на водних об’єктах Ужгородського та Перечинського районів.

До проведення такого заходу інспектуючих спонукала сумна статистика. Так, лише в поточному році на водних об’єктах краю загинуло 25 громадян, серед яких двоє – малолітні діти. Майже аналогічна ситуація спостерігається і з пожежами в екосистемах та загоранням сухої трави та сміття. Так, впродовж поточного року на Закарпатті зареєстровано 9 пожеж у лісових угіддях та близько 200 випадків пожеж сухої трави та сміття.

Першою на черзі стала навчально-тренувальна база групи водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області, що дислокується в районі с. Кам?’яниця Ужгородського району. Водолази-рятувальники ознайомили мас-медійників з організацією роботи щодо порятунку людей на воді та продемонстрували наочно як правильно рятувати людину з води, аби самому не потонути. Також вчили робити штучне дихання та непрямий масаж серця людині, котра вже втратила свідомість.

Далі учасники рейду спілкувалися з відпочиваючими, роз’яснювали їм правила поведінки під час купання, як необхідно розводити та контролювати багаття. В ході проведення профілактичної роботи працівники У ДСНС також вручили відпочиваючим листівки з правилами безпечного поводження на водних об’єктах та надання першої невідкладної допомоги.

Наступним у списку профілактичної роботи стало Кам’яницьке лісництво Ужгородського держлісгоспу, де його працівники продемонстрували роботу пожежного модуля під час гасіння умовної лісової пожежі.

«Управління лісового та мисливського господарства вживає чимало заходів аби уникнути пожеж у лісових масивах – це і роз’яснювальна робота безпосереднього з відпочиваючими, і відвідування таборів відпочинку. Також в лісових угіддях створюються меліоративні смуги, встановлюються панно на протипожежну тематику, окремо облаштовуються так звані рекреаційні зони відпочинку. Основна увага акцентується власне на попередження пожеж. Зараз триває робота щодо встановлення відео спостереження за ситуацією в лісопаркових зонах. Вже є деякі напрацювання в даному напрямку. Так, у Воловецькому та Рахівському районах на вершинах вмонтовані відеокамери з подальшим їх виведенням на пункт спостереження для раннього виявлення загорань у лісах та вчасного реагування на подібного роду надзвичайні ситуації», – розповів про напрацювання головний спеціаліст відділу охорони захисту лісу та внутрішнього аудиту Юрій Цалан. Проте….. все залежить від свідомості та культури поведінки самих відпочиваючих.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатській області