Мешканець Міжгір’я виграв справу у Європейському суді з прав людини

Європейський суд зобов’язав державу Україна у тримісячний строк виконати рішення національного суду та сплатити заявнику компенсацію моральної шкоди.
Як розповівhttp://zaholovok.com.ua адвокат Нароцький, у 2007 році Господарським судом Закарпатської області було винесено рішення про стягнення з бюджетної установи на користь мешканця. Міжгір’я заборгованості за договором поставки. У період 2008-2011 рр. рішення у повному обсязі виконане не було, що стало підставою для звернення до Європейського суду з прав людини.

У зв’язку з поданням до Європейського суду з прав людини 165 подібних заяв проти України, вони були об’єднані в одне провадження. Зокрема, заявники скаржились на тривале невиконання рішень національних судів України, які набули законної сили. Згідно практики Європейського суду право на справедливий суд не обмежується тільки процесом винесення судового рішення, але й охоплює його виконання, адже саме рішення без його виконання не може гарантувати ефективний захист інтересів особи.

20 червня 2013 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі «Писарський та 164 інших проти України», яким встановив факт порушення ч. 1 ст. 6 (Право на справедливий суд), ст. 13 (Право на ефективний засіб юридичного захисту) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та ст. 1 (Захист власності) першого протоколу до Конвенції, а також зобов’язав державу Україна у тримісячний строк виконати рішення національного суду та сплатити заявнику компенсацію моральної шкоди.

Зі слів адвоката Навроцького В.В., який готував справу до Європейського суду та вів переписку із Судом, справа була вирішена швидше, ніж зазвичай: трохи більше, ніж за два роки, а здобутий досвід спілкування з Судом може бути використаний для захисту інтересів інших мешканців Закарпаття, які не можуть добитися своєчасного і повного виконання рішень місцевих судів про стягнення заборгованості з органів державної влади чи місцевого самоврядування.

https://zakarpatpost.net