За 50 гривень пляшку кедровиці можна було купити на фестивалі в Лопухові

У селі Лопухів Тячівського району провели фестиваль «Брустурянська кедровиця». Він один із тих на Закарпатті, який стосується алкогольних напоїв (окрім цього в області ще є кілька винних фестів). Цей міцний напій – 40 градусів – на фестивалі не стільки пропагують, скільки наголошують на його автентичності саме для лопухівської місцевості.

Кедровицю настоюють на шишках кедра, зокрема тих, котрі ще не повністю доспіли, їх збирають і розрізають. Настоянка на горілці чи спирті витягує всі ті смоли, які є в шишках, і дає той оригінальний смак кедровиці, пояснив Михайло Фіцай. Лопухівчанин пояснює: кедровиця – не просто алкоголь, це ліки, які треба вміти вживати.

Кедри ростуть у тутешніх лісах на висоті понад 1200-1400 метрів над рівнем моря. Вони вподобали місцевий клімат. На території села є три кедрові заказники. Їх засадили ще за часів Австро-Угорщини.

Сільський голова Лопухова Михайло Фіцай, як натхненник свята на питання, чи не споює таким чином місцевий люд, пояснює: «це не пропаганда алкоголю. Я завжди звертаю на це увагу. Це можливість показати наш край, нашу природу, наших людей, а кедри і кедровиця тільки для настрою».

До речі, придбати кедровицю на фестивалі не можна. Для продажу алкогольного напою, якою є настоянка, потрібні офіційні дозволи та ліцензії. Але як це водиться в закарпатських селах такий алкоголь тут женуть і без дозволу, так би мовити для власних потреб. На фестивалі кожен бажаючий міг безплатно спробувати сотню грамів міцного кедрового трунку. Хіба вже дуже змовляючись можна було придбати пляшчину за 50 гривень. Але це також виключно для власних потреб.

Окрім того, кедровицю треба їсти ще з одним лопухівським делікатесом – смажениною. Її також готували під час фестивалю для гостей. Смаженина – це м’ясо, яке піджарюють, а потім додають разом зі сметаною та приправами до бульйону, попередньо звареного на копченій свинині. Калорійну горянську страва подають із обвареною картоплею чи хлібом, якими й набирають смаженину і таким чином їдять.

Цього року «Брустурянську кедровицю» провели втретє, об’єднавши разом із 375-ю річницею села Лопухово.

Тетяна Лешко, фото автора