Ужгородці надають перевагу “клубним” наркотикам

Нині зменшився рівень опійної наркоманії, натомість зросла кількість тих, хто користується всілякими стимуляторами.

Минулого тижня в Ужгородській міській дитячій лікарні стався надзвичайний випадок: з вікна першого поверху стрибнув 16-річний хлопець. До лікарні його доставили ще 29 липня – після того, як він отруївся таблетками «Баклофен». Це препарат, який часто використовують наркозалежні, – у великих дозах, ще й у поєднанні з етиловим спиртом він здатен викликати збудження, ейфорію, навіть галюцинації.

30 “кайфових” таблеток з пивом

Той хлопець проковтнув аж 30 таблеток і запив їх пивом. Коли його доставили до медзакладу, то відразу викликали міліцію. Несподіванкою стало те, що представник правоохоронних органів юнака впізнав. Як виявилося, хлопчина – з неблагополучної родини, вже перепробував багато аналогічних препаратів, тому з міліціонерами зустрічався не раз.

В. о. головного лікаря Ужгородської міської дитячої лікарні Юрій Небесник каже, що через кілька днів після прибуття хлопця до лікарні в нього почалася «ломка», він навіть погрожував викинутися з вікна: «Хлопчик перебував у стані психомоторного збудження. Почав говорити, що стрибне. Добре, що нам стало розуму перевести його з третього поверху в палату на першому. Інакше – можна собі уявити, що могло б статися, якби він викинувся з більшої висоти. Ми сподівалися, що хлопця можна буде перевести до наркодиспансеру відразу, адже лікувати в одній палаті неадекватного 16-річного хлопця і 2-3-річних дітлахів – це абсурд».

Продовженням історії стало переведення хворого до наркодиспансеру. За згодою бабусі, яка є єдиним опікуном юнака, його забрали на лікування до цього закладу. Головний лікар Закарпатського обласного наркодиспансеру Василь Кручаниця розповідає: «Баклофен» не входить до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Доза, про яку йдеться, значно перевищує терапевтичну і викликає гостре отруєння. Відповідно до наказу МОЗ України від 03.04.2012 № 234 «Про систему екстреної токсикологічної допомоги в Україні», гостре отруєння ліками потребує надання екстреної токсикологічної допомоги. Спеціалізована токсикологічна допомога дітям до 18 років має надаватися в умовах відділень дитячої анестезіології та інтенсивної терапії. Через це ми не могли забрати хлопця до себе. Не важливо, яким чином відбулось отруєння: навмисно чи не навмисно, з метою самогубства чи одурманення – важливо те, що є потреба в інтенсивній терапії відповідно до віку та ваги. А питання, внаслідок чого виникло отруєння: зловживання чи вже наявної залежності, – має вирішуватися тоді, коли небезпека для життя минула.

Лише “офіційних” наркоманів – понад півтори сотні

Випадок, що стався в дитячій лікарні, – на жаль, один із багатьох подібних. Нині неповнолітні часто забавляються наркотиками. Як пояснює Василь Кручаниця, зазвичай свої експерименти починають у підлітковому віці. Дехто вгамовує цікавість і спиняється, але є люди, у котрих ближче до повноліття розвивається залежність. На сьогодні з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних речовин в Ужгороді перебуває під диспансерним наглядом 159 осіб, з них 104 – віком 18–35 років.

Нині зменшився рівень опійної наркоманії, натомість зросла кількість тих, хто користується всілякими стимуляторами. Значного поширення набуло вживання нових синтезованих, так званих «дизайнерських», наркотиків, отриманих шляхом невеликої зміни вже наявних речовин. Їх ще називають “розумними”, або «клубними» (smart drugs). Також останнім часом набуло поширення зловживання ліками.

Результат дії наркотиків на організм відображений уже в самому діагнозі: «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин». Наркотики негативно впливають практично на всі органи і системи. Важкість їх ураження залежить від речовини, її кількості та тривалості вживання. ВІЛ-інфекція, туберкульоз, гепатити – це хвороби, які завжди поруч із наркоманією.

Насправді вживання наркотиків викликає не тільки медичні наслідки. Воно поступово змінює людину, змінює її спосіб життя, коло спілкування та соціальні зв’язки, які притаманні звичайній людині. Навіть якщо це епізодичне вживання – цю речовину потрібно десь придбати. Необхідність чергової дози вимагає наявності коштів, які з часом стає все складніше знаходити. З розвитком залежності втрачається здатність працювати. Рано чи пізно частина наркозалежних починає добувати ці кошти злочинним шляхом. Крім медичних, соціальних, психологічних змін у самого споживача наркотиків, далеко не позитивним чином це відбивається і на його сім’ї, близьких.

Лікування відбувається за стандартами, затвердженими в Україні. Це поєднання медикаментозного лікування і психотерапії. Фармакотерапія залежності здебільшого добирається індивідуально, з огляду на масштаби руйнівних наслідків, зумовлених тривалою інтоксикацією психоактивними речовинами.

Зверніть увагу на власну дитину

Існує низка препаратів, що дозволяють полегшити стан після припинення вживання психоактивних речовин, а також препарати, які допомагають знизити потяг до їх вживання. Однак лікування залежності не завершується усуненням її фізичних симптомів – воно має бути доповнене психотерапією.

Повноцінне лікування від наркоманії ділиться на кілька етапів:

Перший етап – детоксикація, позбавлення від фізичної залежності й очищення організму від наркотиків. Терміни детоксикації – від 5 до 12 днів.

Другий етап – безпосередньо реабілітація. Спочатку реабілітаційні методи спрямовані на підтримку у хворого високого рівня мотивації, стимулювання утримання від наркотиків.

Реабілітація – це комплекс методів для відновлення психічної, соціальної і духовної сфер людини, необхідних для соціалізації та духовного зростання пацієнта, повернення його в суспільство повноцінною людиною, що відчуває гармонію з власним «Я» і навколишнім світом.

За словами пана Василя, у сім’ї можна виявити за деякими ознаками, що дитина вживає щось заборонене:

«Батькам слід занепокоїтись, якщо вони помітили:

1) порушення сну (пізнє засинання і пробудження), різке схуднення, неприродний колір обличчя;

2) більша потреба в грошах (зникають речі з дому);

3) поява нових підозрілих друзів, спілкування з якими відбувається наодинці або незрозумілими (закодованими) фразами;

4) розрив стосунків зі старими друзями;

5) помітний спад зацікавлення до навчання і попередніх захоплень;

6) спад зацікавлення сімейними проблемами;

7) прагнення уникнути спілкування в сім’ї та пошук можливостей усамітнення;

8) часті настирливі телефонні дзвінки та помітне хвилювання при розмовах по телефону;

9) підвищена агресивність і роздратування при прояві цікавості батьків до справ дитини;

10) постійна брехня (як намагання відвести підозру);

11) різкі та часті зміни настрою без видимої причини;

12) недбалий зовнішній вигляд, одежа лише з довгими рукавами, навіть у спеку;

13) у кишенях: вата, шприци, таблетки димедролу (у тих, що вживають «ширку»), дзеркальце, лезо, згорнуті в трубочку купюри (у тих хто нюхає героїн), ложка, пляшечка з водою, вата (у тих, хто вживає героїн ін’єкційно)».

Лілія Горват, газета «Ужгород»