12 серпня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1323 – Новгород і Швеція після затяжної тридцятирічної війни уклали Ореховський мир.

1896 – в США (Аляска) на річці Клондайк знайдена золота жила (у наш час слово клондайк стало прозивним і позначає нечуване багатство, яким потрібно заволодіти).

1898 – США приєднують Гавайські острови.

1919 – об’єднані армії УНР почали наступ на радянсько-українському фронті.

1950 – Міністерство оборони США випустило керівництво як треба захищатися від ядерної атаки, це змусило населення масово будувати підземні бункери (на дану тему в Голлівуді вийшло кілька комедійних фільмів).

1960 – у штаті Флорида (США) з мису Канаверал був запущений перший телекомунікаційний супутник – Echo One.

1991 – в Англії заборонено вигул бійцівських собак без намордників, їх розведення і продаж (довгий час в Британії були популярні підпільні собачі бої, також доведено, що бійцівські собаки без намордника небезпечні для людей).

1994 – у кінопрокат США надходить фільм “Природжені вбивці” культового режисера Олівера Стоуна (у фільмі зображений цинізм ЗМІ, насильство в сім’ї, використані незвичайні прийоми зйомки).

1999 – в Україну вирішено закрити всі витверезники (дане приміщення раніше називалося “Притулок для сп’янілих”, втім в наш час всіх п’яних забирають у відділення міліції).

2000 – жахлива катастрофа у складі Північного флоту Росії: у Баренцевому морі атомний підводний човен “Курськ” затонув на глибині 108 метрів в результаті катастрофи, офіційна версія вибух торпеди (втім зважаючи на цілковиту секретність істинні причини з’ясувати не представляється можливим).

12 серпня народились:

1681 – російський мореплавець Вітус Берінг (у його честь названа Берингова протока, яку він власне і відкрив).

1774 – англійський поет-романтик Роберт Сауті (написав знамениту казку “Три ведмеді”, яку для російських читачів адаптував Лев Толстой).

1822 – німецький астроном Генріх Луї д’Арре (відкрив планету Нептун).

1887 – австрійський фізик Ервін Шредінгер (вважається одним із засновників квантової механіки, був учасником багатьох академій наук світу, володар Нобелівської премії).

1904 – спадкоємець російського трону Цесаревич Олексій (єдиний син імператора Миколи II, був розстріляний 17 липня 1918 разом з батьками, сестрами і слугами).

1926 – американський кіноактор і режисер Джон Дерек (також був успішним фотографом для журналу “Playboy”).

1930 – американський мільярдер, філантроп Джордж Сорос (прославився своїми фінансовими спекуляціями, але все в рамках закону).

1943 – російський оперний співак Леонід Сметанников (перший виконавець знаменитої пісні “День Перемоги”).

1969 – англійська поп/фолк-співачка Таніта Тікарам (зберігає репутацію однієї з найпоетичніших і загадкових поп-співачок).

1971 – американський тенісист, 14-разовий переможець турнірів Великого шолома, був першою ракеткою світу протягом 286 тижнів (на сьогоднішній день рекорд), Піт Сампрас.

http://nedilya.net