13 серпня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1521 – знаменитий іспанський конкістадор Ернан Кортес захопив столицю ацтеків Теночтітлан (зараз місто Мехіко).

1624 – кардинал Рішельє стає першим міністром короля Франції Людовіка XIII (вираз “сірий кардинал” має бути вдячним своїм виникненням саме Рішельє).

1899 – американський винахідник Уїльям Грей отримав патент на телефон-автомат (в даний час витісняється мобільним зв’язком).

1917 – в Каталонії (Іспанія) почалося повстання сепаратистів (і в наші дні багато каталонців не визнають владу Мадрида і вимагають незалежності).

1942 – у Нью-Йорку виходить мультфільм Уолта Діснея “Бембі”.

1952 – відома кредитна організація – Міжнародний валютний фонд прийняв у свої ряди Німеччину і Японію (вирішальним аргументом на користь цього рішення став бурхливий розвиток економік даних країн).

1960 – Центральноафриканська Республіка (ЦАР) оголосила незалежність від Франції (держава є одною з самих малонаселених країн Африки).

1961 – ГДР (Німецька Демократична республіка) перекрила кордон з Західним Берліном (зроблено це було, щоб перешкоджати втечі населення з країн соціалістичного блоку на Захід).

1966 – в Тунісі панують жорсткі мусульманські закони: під заборону потрапили міні-спідниці.

2002 – геніальний російський кардіохірург Ренат Акчурін представив у Москві унікальний прилад, за допомогою якого можна проводити найскладніші операції на серці без його зупинки (сам хірург провів операцію на серці першому президентові Росії Б. Єльцину).

13 серпня народились:

1655 – німецький музичний майстер Йоганн Христоф Деннер (вважається, що саме ця людина винайшла кларнет).

1814 – шведський астрофізик Андерс Йонас Ангстрем (один із засновників спектрального аналізу).

1829 – видатний російський фізіолог і мислитель-матеріаліст, творець фізіологічної школи Іван Михайлович Сеченов.

1836 – православний місіонер Микола Касаткін (засновник Православної церкви в Японії).

1844 – швейцарський біолог Йоганн Фрідріх Мішер (відкрив ДНК і РНК).

1866 – італійський промисловець, один з найвпливовіших людей першої половини XX століття, засновник автомобільного концерну “Fiat”, Джованні Аньєллі.

1899 – англо-американський режисер Альфред Хічкок (класик в жанрах “трилер” і “саcпенс”).

1907 – німецький промисловець династії Крупп Альфред Крупп (у роки Другої світової війни керував підприємствами промисловості на окупованих територіях, за це був засуджений на Нюрнберзькому процесі, але потім в 1951 р. отримав свободу і повернув більшу частину своїх статків).

1918 – геніальний англійський біохімік, лауреат двох Нобелівських премій Фредерік Сенгер.

1926 – знаменитий революціонер XX століття, команданте, беззмінний керівник Куби Фідель Кастро (з 2008 року країною керує його брат Рауль).

http://nedilya.net