Держекоінспекція закликає бути обережними з вогнем

Зі встановленням спекотної літньої погоди збільшується ймовірність виникнення пожеж, особливо в лісах, парках, господарських угіддях та на території приватного сектору. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу, знищується фауна і флора.

Основною причиною виникнення пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення.
Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає всіх краян та гостей Закарпаття перебуваючи в лісі, паркових зонах, або в інших місцях відпочинку не розводити багаття, не кидати непогашені сірники, недопалки, не випалювати суху траву, стерню і т.д.

Довідково. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність ст.77 за порушення вимог пожежної безпеки в лісах у вигляді штрафу на громадян від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 грн.) і на посадових осіб — від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 грн.).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 грн.) і на посадових осіб — від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 – 204 грн.).

Статтею 77-1 передбачена відповідальність за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння у вигляді штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн.) і на посадових осіб — від 15 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 – 1190 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 12 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (204 — 680 грн.) і на посадових осіб — від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190 – 1700 грн.).

Источник: http://goloskarpat.info/blog/suspilstvo/31023.html#ixzz2c7SjeoBr