Розпочався Успенський Піст

14 серпня у день винесення Хреста Господнього та пам”яті семи святих мучеників Маковеїв розпочався Успенський або Богородичний піст.

Цей піст встановлений Церквою перед великими двунадесятими святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері і продовжується рівно два тижні. Хоча він і короткий, але по своїй строгості він подібний до Великого посту, саме в цей піст не дозволяється вкушати навіть рибу окрім свята Преобраення Господнього.

Свята Церква встановила цей піст для нашого духовного перетворення перед святом Успіння Пресвятої Богородиці, щоб ми подивилися на книгу свого буття критично і побачили, як ми живемо по правді Божій чи по своїм примхам та пристрастям.

На то і піст щоби ми усвідомивши свої гріхи, прийшли до покаяння. Божа Матір завжди за нас постилася і ревносно молилася, щоб через Божественного Духа з’єднатися блаженною душею з Своїм Сином і стати нашою ходотайницею. І після відходу від земного життя Пресвята Богородиця не залишає світу: “У Різдві дівоцтво зберегла єси, в успінні світу не залишила єси Богородице …” – нагадує церковний піснеспів свята. Тому і ми зобов’язані постити в цей час і оспівувати Її, наслідуючи Її життя і проявляючи справжню любов свою до Пречистої Богородиці.

За церковним переданням Богородиця дізналася про час свого переходу з цього світу у світ вічний у небесні обителі і тому Вона готувалася до цього переходу постом і посиленою молитвою, хоча Вона і не потребувала очищення душі або виправлення – все її життя було зразком святості і жертовності. Але Вона подала нам приклад як необхідно віруючій людині готовитися до важливої події нашого життя, тобто, переходу від земного життя у вічне.

Православні постять і наслідують подвиг Пресвятої Богородиці, бажаючи хоча б частково уподібнитися Її чистоті, життю та молитвам. Кожен істинно віруючий повинен прагнути дотримуватися тілесні і духовні пости, встановлені Святою Церквою. Душа наша живиться молитвою, але і розум теж потребує їжі,їжі духовної. Церква постом чекає від нас збагачення нашого духовного і розумового внутрішнього світу. Перш за все, необхідно частіше ходити до церкви і брати участь у богослужінніта Таїнставах.

Протягом Посту необхідно, щоб хоч один день був присвячений ТаїнствуСповіді та Причастя.Читанняі духовніроздумидають людині можливість знайти цей внутрішній світ і його радість. За словами святителя Іоанна Златоуста «піст з вірою багато додає міцності, бо навчає великому любомудрію, людинуробитьАнгелом, та ще зміцнює проти сил безтілесних …» Піст являється ліками, подібно тому, як ми лікуємо ними своє тіло так само постом ми лікуємо свою душу. «Нехай же постяться не тільки наші одні вуста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі частини нашого тіла», – каже святитель. Тільки тоді цей піст буде істинний, християнський і спасительний для нас той, якого чекає від нас Господь.

http://www.m-eparchy.org.ua