18 серпня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

293 до н. е.. – заснований найдавніший римський храм на честь богині Венери.

1201 – заснована столиця Латвії – місто Рига.

1572 – Маргарита Валуа (знаменита “Королева Марго”) і Генрих Наварський (лідер гугенотів наприкінці Релігійних воєн у Франції, автор знаменитого вислову “Париж вартий меси”) одружилися, дана подія більше нагадувало політичний союз.

1649 – український гетьман Богдан Хмельницький уклав з поляками Зборовський договір (фактично ця угода не дотримувалося, а протиборчі сторони почали готуватися до нової війни).

1682 – Російська Імперія отримала нового імператора, ним став Петро I (відомий в історії Росії як імператор, який прорубав “вікно в Європу”, провів безліч реформ, спрямованих на “європеїзацію” країни).

1743 – Російська імперія продовжує експансію в Скандинавії: за договором з Швецією росіяни відхопили частину Фінляндії.

1845 – імператор Микола I своїм указам заснував Російське географічне товариство (задекларована основна мета: “вивчення рідної землі та людей, що на її мешкають”).

1920 – розвиток демократії в США: конгрес ратифікує 19-у поправку до конституції США, цією поправкою вводилося виборче право для жінок.

1958 – скандальний роман Володимира Набокова “Лоліта” вийшов в США.

1991 – в рамках путчу ГКЧП Михайло Горбачов арештований під час відпочинку в Форосі (Крим).

18 серпня народились:

1685 – англійський математик Брук Тейлор (автор відомої формули – Ряд Тейлора).

1824 – знаменитий французький металург П’єр Мартен (відомий як винахідник Мартенівської печі – піч для переробки чавуну і брухту в сталь потрібного хімічного складу і якості).

1830 – голова Австро-Угорської імперії Франц Йосиф I (був відомий консерватизмом, з величезною повагою ставився до дотримання традицій, називав себе “останній монарх старої школи”, почав в союзі з Німеччиною Першу світову війну).

1890 – німецький журналіст, нацистський міністр економіки Вальтер Функ (очолював Рейхсбанк з 1939 року, на Нюрнберзькому процесі отримав довічний тюремний термін, в 1957 звільнений за станом здоров’я).

1918 – радянський державний діяч Олександр Шелепін (найбільшу популярність здобув як глава КДБ, нагороджував ліквідаторів С. Бандери та Л. Троцького).

1933 – французький футболіст Жюст Фонтен (увійшов в історію футболу, як гравець, який забив найбільшу кількість голів (13) у рамках одного чемпіонату світу).

1937 – американський кінорежисер і актор Роберт Редфорд (володар “Оскара”, заснував американський інститут незалежного кіно “Санденс”).

1952 – один з найпопулярніших американських кіноакторів Патрік Суейзі (мав титул “найсексуальніший чоловік року”, в кінці життя вів виснажливу боротьбу з раком підшлункової залози, але був убитий підступною недугою).

1969 – геніальний американський кіноактор Едвард Нортон (двічі номінувався на “Оскар”, за свої роботи в кіно майже завжди отримував позитивні відгуки критиків, любить переписувати сценарії для кращого входження в роль).

1992 – американська художниця і журналістка Френсіс Бін Кобейн (єдина дочка легендарного співака Курта Кобейна).

http://nedilya.net