Ужгородська “Говерла” програла “Металісту”

Незважаючи на пізній час проведення, матч викликав чималу зацікавленість в уболівальників. Ужгородський «Авангард» хоч і не був заповнений ущерть, але підтримати свою команду та подивитися на одного з лідерів чемпіонату зібралися понад 8 тисяч глядачів.

І обидва колективи показали змістовний футбол. «Металіст» – попри неприємну історію з дискваліфікацією з Ліги чемпіонів (сподіваємось, команда все ж там гратиме), а «Говерла» – попри гру з іменитим суперником та не таку вже й довгу лаву запасних. Благо, і погода сприяла футболістам – спека суттєво спала, і суперники розпочали при плюс 24.

Наставник господарів В.Грозний укотре приємно вразив тактичними задумками. Їх було декілька, але одна з найголовніших – швидкісні гравці були «кинуті» на фланги, щоб у такий спосіб протистояти реактивним проходам нападників харків’ян. Утім обидві команди діяли у високому темпі, на зустрічних курсах, самовіддано діяли в боротьбі за м’яч, що тільки додавало інтриги суперництву й підвищувало градус видовищності.

Для ужгородців усе розпочиналося доволі вдало. Уже на 1-ій хвилині потужно пробивав новачок господарів Гармоні Іканде (22-річний нігерійський півзахисник, який позаминулий рік виступав у «молодіжці» самого «Мілана», а минулого сезону грав за ізраїльський «Хапоель» з Ашкелона), проте на заваді став захисник. А на 4-ій хвилині, скориставшись чудовим пасом Крістіана Ороса, із хорошої позиції міг забивати Володимир Лисенко. Утім м’яч пролетів вище воріт. Атакував і «Металіст», однак господарі успішно грали в захисті , зокрема у відборі.

Як наслідок, перший тайм повинен мав усі шанси завершитися нульовою нічиєю, але господарі знову отримали м’яч, що називається, у роздягальню. Правда йому передували дещо незрозумілі рішення арбітра. Принаймні вболівальники, а, судячи з реакції, і наставник «Говерли» В.Грозний, були впевнені, що Красноперов зіграв рукою, а потім порушив правила і Азеведо проти Лисенка. Але свисток судді змовчав в обох випадках, зате після останнього з двох перерахованих епізодів в атаці ужгородців, причому у єдину додану хвилину, гравці «Металіста» провели властиву для себе швидкісну контратаку, яка й завершилася точним ударом Соси.

Після перерви починати за 0:1 – доволі неприємно. Можливо, саме перший гол спровокував і ще один збій у захисті господарів. Себастьян Бланко, отримавши м’яч від Девича, зумів нанести влучний удар на 61 хв.

0:2 з «Металістом» – це більш ніж серйозно. У «Говерли» нічого не залишалося, як за підтримки трибун укотре йти вперед. В.Грозний проводив заміни з наміром підсилити атаку, а ще, зриваючи голос, невтомно рухався технічною зоною, даючи зрозуміти супернику: ні про яке примирення з поразкою і мови не може йти. Звичайно, спроби відігратися неминуче примушували господарів розкриватися. Це призводило до небезпечних контратак «Металіста». Але десь гостей підвела точність, десь виручив господарів Олександр Надь чи на заваді ставали гравці лінії захисту. Утім не зуміли відзначитися й говерляни. А нагоди були, зокрема й наприкінці зустрічі. Так уже в доданий час Віталій Балашов із хорошої позиції вище пробивав зі штрафного, а Михайлові Кополовцю після пасу того ж Балашова, на заваді став харківський візаві.

Отож поразка «Говерли». В.Грозний покидав чашу стадіону, аплодуючи вболівальникам за підтримку. Останніми поле залишали Олександр Надь, Віталій Лисицький і Сергій Люлька. Вони теж дякували глядачам за палке вболівання. А фани, свою чергою, так само не шкодували рук, вітаючи гравців. Це, мабуть, найращий доказ того, що хоч наша команда й не здобула жодної перемоги в матчах із лідерами, проте честі точно не втратила.

Голи: Бланко (61), Х.Соса (45+1).

«Говерла»: Надь, Орос, Балафас (Балашов, 58), Цуррі, Ле Таллек, Лисенко (Кополовець, 58), Трухін, Лазевські, Лисицький, Люлька, Іканде (Микуляк, 90).

Запасні: Чурилов, Сербул, Райчевич, Дандя.

«Металіст»: Дішленкович, Ксьонз, Девич (Крістальдо, 89), Красноперов, Гуйє, Бланко, Азеведо, Гомес (Вільягра, 69), Моледо (Березовчук, 86), Соса, Соуза.

Запасні: Шуховцев, Нойок, Пшеничних, Шелаєв.

Попередження: Іканде (45+1) – Моледо (42).

 Інформаційний відділ ФК “Говерла”