Колишні мери Ужгорода зустрілися з губернатором Закарпаття

Про необхідність вирішувати наболіле питання щодо реставрації старовинних фасадів обласного центру йшлося на зустрічі очільника краю Олександра Ледиди з Радою старійшин Ужгорода, до якої входять колишні й теперішні керівники міста. Зустріч відбулась у середу, 21 серпня, в обласній адміністрації.

Зокрема, на зустрічі були присутні колишні мери Ужгорода Омелян Попович, Еміл Ландовський, Степан Сембер, Сергій Ратушняк та нинішній керівник обласного центру Віктор Погорелов.

– Рада старійшин буде допомагати обласному центру у вирішенні проблем. Це господарські, комунальні, економічні питання, – відразу хочемо відмежуватись від площини політичної, – розпочав колишній очільник Ужгорода Еміл Ландовський. – Тим більше, не пригадую такої ситуації, як зараз: коли обласна влада справді допомагала Ужгороду коштами, коли б міське та обласне керівництво були однодумцями.
Олександр Ледида наголосив: сьогодні обласному центру приділяється і справді чимала увага – починаючи від виділення з обласного бюджету кількох мільйонів на ремонт Швабської, Минайської та Мукачівської, закінчуючи фінансуванням об’єктів культури та спорту:

– Обласним коштом ми фінансуємо дитячий ляльковий театр, відновлюємо спорткомплекс «Юність», де незабаром відкриють кілька нових тенісних кортів, спортивних майданчиків. Також ми взяли на себе фінансування ПАДІЮНу, який є центром творчого розвитку, у першу чергу, саме для дітей Ужгородщини.

Члени Ради старійшин порушили кілька актуальних питань, одне з головних – необхідність будівництва внутрішньоміської об’їзної дороги, котра допоможе розвантажити центральні магістралі Ужгорода. За задумом, дорога має пролягати від межі міста близь словацького кордону, і через новий Боздоський міст виходити аж до передмістя – околиці села Минай.

Друге важливе питання, ініційоване вже Олександром Ледидою: створення проекту відновлення історичної частини міста:

– Почати можна зі створення робочої групи з реставрації горищ та покрівель старовинних будинків Ужгорода. Спеціалісти мають розробити детальний план інвестиційного проекту, яким чином це можна зробити.

Сергій Ратушняк зауважив: оскільки Президент та його команда взяли чіткий курс на євроінтеграцію, треба використовувати можливості державного співфінансування, отримання європейських грантів. Адже Ужгород по праву вважають «західними воротами» України:

– Рада старійшин підтримає обидва питання – і щодо будівництва об’їзних доріг, і стосовно відновлення центральної частини міста. Безумовно, до роботи треба залучати і громадськість, але ми також розуміємо – без підтримки держави та області нам не обійтись, адже коштів на вирішення цих проблем ужгородська влада самостійно віднайти не зможе.

Відтак, було вирішено: першим кроком має стати розробка проектно-кошторисної документації для будівництва внутрішньої об’їзної дороги в Ужгороді та детального плану реставрації горищ та дахів старих будинків обласного центру. Цим під керівництвом мера Ужгорода Віктора Погорелова займатимуться міські фахівці.

– Отже, за мером – розробка всієї необхідної документації. Без цього ми не зможемо рухатись вперед у вирішенні обговорених проблем. А далі допомога з коштами та порушення цих питань перед керівництвом держави – це вже мої зобов’язання, – підсумував голова Закарпатської обласної адміністрації Олександр Ледида. – Наша спільна мета: реальні результати у відновленні туристичної привабливості Ужгорода та створення комфорту для його жителів.

Прес-центр ОДА

http://carpathia.gov.ua