22 серпня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1456 – Влад Дракула (“Цепеш”) став принцом Валахії (за деякими свідченнями один з найкривавіших правителів в історії, улюблений вид страти – садити на кіл).

1663 – вводиться суворе покарання для фальшивомонетників в Росії: цар Олексій Михайлович видав указ про “заслання в Сибір на вічне життя з дружинами і дітьми підробників монет”.

1851 – в Австралії відкриті перші золоті родовища.

1932 – Бі-Бі-Сі (у наш час комплекс радіо-, Інтернет-і телемовлення Великобританії) почала експериментальне телемовлення.

1944 – Японія проводить загальну трудову мобілізацію: для дітей навчальних закладів скасовані заняття і вони покликані на фабрики й заводи.

1948 – компартія Польщі запустила процес колективізації.

1962 – вирушило в плавання перше торгове судно з ядерною установкою (всього було побудовано 4 судна такого типу) – сухогруз “Саванна”.

1991 – триколірний біло-синьо-червоний прапор затвердили як державний прапор Росії.

2002 – на острові Норфолк в Тихому океані заборонено користуватися мобільними телефонами (табу протрималося близько 5 років).

2006 – страшна авіакатастрофа рейсу 612 під Дзержинським: літак Ту-154 при спробі пройти над розвиненою купчасто-дощовою хмарою перейшов у плоский штопор і розбився (на борту перебували 160 пасажирів і 10 членів екіпажу).

22 серпня народились:

1760 – Папа Римський Лев XII (проводив жорстку реакційну політику, під час його правління євреї були загнані в гетто).

1860 – талановитий німецький інженер Пауль Ніпков (один з творців механічного телебачення).

1873 – російський письменник і політичний діяч Олександр Олександрович Богданов (його роботи передбачили деякі положення кібернетики, організатор першого в світі Інституту переливання крові).

1893 – американська письменниця, сценаристка і журналістка Дороті Паркер (з їдким гумором і рідкісною проникливістю розкривала в своїй творчості пороки міського життя XX століття).

1901 – російський архітектор Дмитро Чечулін (головний архітектор міста Москви, брав участь у реконструкції столиці після війни, лауреат 3-х Сталінських премій).

1904 – китайський політик Ден Сяопін (провів економічні реформи, що дозволили Китаю стати країною з найбільш швидкозростаючою економікою у світі, ніколи не займав пост керівника країни, але фактично визначав всю політику з кінця 1970-х до початку 1990-х рр..).

1908 – радянський письменник Леонід Пантелєєв.

1910 – український кінорежисер Ісаак Шмарук (працював на кіностудії Довженка).

1920 – американський письменник-фантаст Рей Бредбері (метр фантастики, основоположник багатьох традицій у цьому жанрі, цікаво, що деякі його твори друкувалися в журналі “Playboy”).

1974 – популярний російський актор театру і кіно Марат Алімжановіч Башаров.

http://nedilya.net