Найбільша кількість опадів наприкінці вересня буде у Закарпатській області

Початок вересня в Україні буде прохолодним, хоча в цілому синоптики прогнозують теплу осінь.

Про це заявила завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного метеорологічного інституту Вазіра Мартазінова.

“У перші дні вересня може бути на території України похолодання – не до заморозків звичайно. На рівні 18-20 (градусів тепла) температура повітря”, – повідомила синоптик.

За її словами, впродовж вересня температура повітря буде коливатися – похолодання очікується в кінці першої декади місяця, в середині другої, а також в кінці місяця. “В основному воно буде проходити по території західної України”, – зазначила вона.

Експерт також повідомила, що до середини місяця Україну заллють дощі. “Тобто, для сільського господарства, щоб зараз проводити посів озимих, дуже хороші погодні умови, і треба це використовувати”, – сказала Мартазінова. Вона додала, що найбільшу кількість опадів слід очікувати наприкінці вересня у Львівській, Закарпатській, Донецькій і Луганській областях.

Крім того, експерт повідомила, що в жовтні-листопаді і до середини грудня температура повітря в Україні буде вищою кліматичних норм, характерних для цього періоду. “Однак, в середині жовтня слід очікувати на різке похолодання… Друга половина грудня повинна бути дуже морозною. Вона буде дуже різкою, і надзвичайно швидко буде переходити в зиму”, – заявила Мартазінова.

Експерт також підкреслила, що в Україні на даному етапі спостерігається значна зміна клімату: “У нас тепер осінь починається не з 1 вересня, а з 15 серпня”. За її словами, на киян чекає тепла осінь, а похолодання почнеться в жовтні. “Середньодобова температура становить +11 градусів, вдень +14, вночі 7-8, а ми очікуємо ще нижче”, – сказала Мартазінова.

http://tsn.ua