Закарпатські вузи полоскотали нерви вступникам

11 серпня виші України, у тому числі й крайові, закінчили формувати списки щасливців, котрі навчатимуться коштом державного бюджету.

За вступною кампанією у трьох найбільших закладах краю – УжНУ, МДУ, ЗХІ – спостерігали активісти громадянської мережі ОПОРА. Як повідомив координатор організації в області Святослав Бабіля, цього року кампанія вступу пройшла краще, ніж торік. Плюсом стало обов’язкове публікування списків абітурієнтів, котрих рекомендують на держзамовлення, на офіційних веб-сайтах ВНЗ.

Втім зафіксовано й окремі технічні недоліки, котрі могли полоскотати нерви вступникам. Так, в Ужгородському національному університеті й Закарпатському художньому інституті оприлюднили дані про кількість державних місць в одному числі і для абітурієнтів, котрі закінчили школу, і для тих, що вже встигли повчитися в коледжах. Відтак випускник школи міг не знати, скільки виділено державних місць саме для учорашніх учнів. Така інформація була розміщена на сайтах і стендах вишів.

У Мукачівському державному університеті через технічну помилку, замість абітурієнтів, рекомендованих на держзамовлення, опублікували список і тих вступників, котрі можуть навчатися платно.

За підсумками роботи спостерігачі ОПОРИ рекомендують повернутися до практики вступу до вишу винятково за результатами ЗНО, а також зменшивши роль балу атестата про середню освіту.

Олександпра Ащека, газета Старий Замок