У Берегові зроблено перші кроки до створення аквапарку

Про план грандіозного аквапарку в Берегові, що базуватиметься на джерелі термальної води, закарпатські ЗМІ інформували ще в 2010 році. Тоді у втілювачів цього масштабного проекту були сподівання реалізувати його в 2012-му. Втім, на практиці все виявилося не так веселково, був навіть час, коли про аквапарк пішли скептичні відгуки – мовляв, все це не більше, ніж чергова передвиборна обіцянка.

В розпал літа-2013 журналіст «НЗ» вирішив на власні очі пересвідчитись, які справи у проекту, на якій покладають надії не лише бізнесмени, але й пересічні закарпатці, насамперед берегівці. Виявляється, є хороші новини — проект суттєво зрушив з місця.

Як повідомили директор фірми «Global Project Invest Lampertsas» Олександр Сабелко та інженер з підготовки виробництва Михайло Гавриш, уже зроблено вкрай важливий крок, без якого б усі подальші були неможливі – пробурено свердловину, яка дісталася до джерела термальної води. Основні роботи орієнтовною вартістю мільйон євро виконала угорська фірма «Аква Плюс», адже в вітчизняній геологорозвідувальній галузі – криза, і роботи, які виконувалися нашими фахівцями 30-40 років тому, сьогодні майже не ведуться. Буріння свердловини завглибшки 1112 метрів завершено в квітні цього року, досягнуто пласта води з температурою 700С. Розпочато вивчення хімічних та лікувальних властивостей цієї води, цим займається спеціалізований Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології (м. Одеса). Паралельно ведуться геологічні дослідження, які мають дати точну інформацію про наявні запаси води – від цього залежать масштаби подальшого будівництва. А вони амбіційні – йдеться про інвестиції в 60 мільйонів євро, на які мають побудувати власне аквапарк та чотиризірковий готель на 200 номерів при ньому. За оптимістичними прогнозами, відкриття об’єкта може відбутися наприкінці 2015 року.

Наразі ж практично нічого не нагадує сторонньому окові тих споруд, які красувалися на білбордах та в інтернеті, ілюструючи майбутній розмах аквапарку. На закритому від сторонніх пустирі – кілька господарських будівель, як от «КПП» із шлагбаумом на в’їзді, «побутова» для сторожа, з’єднана з тимчасовим польовим офісом, та власне свердловина – саме остання і є тим базисом, на який за сприятливих умов буде нагромаджено усю надбудову рекреаційно-розважального комплексу.

Олег СУПРУНЕНКО, газета «Новини Закарпаття»