Хлібне протистояння на Закарпатті

Приводом до цієї публікації стало несподіване колективне звернення працівників одного з найкращих і найстаріших кооперативних підприємств Закарпаття — «Чинадіївська хлібопекарня» до керівників правління облспоживспілки.

Уже понад півстоліття практично щодня це підприємство поставляє до торговельної мережі області близько 3,5 тонни (!) високопоживної і якісної хлібобулочної та кондитерської продукції більш як 50 найменувань з виключно натуральної сировини. Воно, до речі, першим на теренах Закарпаття підтримало всеукраїнську акцію, започатковану торік Держспоживінспекцією та Укоопспілкою «З турботою про українське», головна мета і сутність якої полягає насамперед у поширенні виробництва екологічно чистої харчової продукції з натуральної вітчизняної сировини, відповідно до діючих в країні стандартів якості.

І ось уже другий рік поспіль смачна й ароматна продукція чинадіївських хлібопекарів та кондитерів під брендом «Солодка гостина» маркується спеціальними стікерами, що засвідчують її незмінно високі поживні якості.

Підприємство, де роками успішно трудяться понад 60 досвідчених і сумлінних працівників з навколишніх глибинних сіл Мукачівщини, щороку укладає договори поставок власної продукції як зі споживчими товариствами, так і з позасистемними партнерами. Зокрема, вже стали традиційними щорічні поставки хлібобулочних та кондитерських виробів чинадіївськими кооператорами до відомих санаторіїв та курортів Мукачівщини і Свалявщини.

І це цілком природно… Бо високопоживна і різноманітна, а головне – завжди свіжа продукція чинадіївських пекарів та кондитерів сповна відповідає запитам відпочивальників з усієї країни у таких відомих і престижних оздоровницях, як «Синяк», «Сонячне Закарпаття», «Сузір’я», «Сонячна долина» тощо…

До того ж, за висновками спеціалістів, виготовлена з натуральної сировини і без застосування будь-яких хімічних прискорювачів бродіння та утримувачів вологи, вона підходить пацієнтам такого специфічного санаторно-курортного напрямку, де традиційно відбувається лікування та реабілітація органів травлення людей.

Ну і, зрештою, що також важливо, — напрочуд вдале розташування чинадіївської пекарні, яку віддаляє від цих оздоровниць суто символічна відстань у декілька кілометрів…

Тому, як сніг на голову серед спекотного цьогоріч липня, сприйняли чинадіївські хлібопекарі звістку про однобічне розірвання договірних поставок своєї продукції згаданими санаторіями, зокрема, найбільшим з них – «Сонячним Закарпаттям». У листі на адресу підприємства «Чинадіївська хлібопекарня» міститься категоричне посилання на те, що керівництвом санаторію «отримано доручення» (!) в подальшому одержувати хлібобулочні вироби виключно від підприємства ТОВ «Агробізнес», розташованого (лишень уявіть собі!) в м.Волочиськ Хмельницької області, а в майбутньому це ж підприємство забезпечуватиме хлібобулочною продукцією всі санаторії Свалявського району та санаторій «Синяк» на Мукачівщині.

Дива дивні та й годі…

Проте навіть не вдаючись до оцінки правових аспектів такого кроку з боку керівництва відомої оздоровниці (залишимо це на розсуд фаховим юристам), поставимо собі, а водночас і пересічним читачам «НЗ», декілька риторичних і свідомо наївних питань…

1. Та невже хліб з Хмельниччини настільки смачний і калорійний, що варто завозити його навіть за сотні кілометрів?

2. Можливо, він буде дешевшим, а відтак доступнішим для споживача?

3. А може, після, як мінімум, 10-годинного транспортування нашими славними дорогами від м.Волочиськ до закарпатських курортних сіл Поляна чи Синяк хлібина набуде нечуваних смакових та поживних якостей?..

Зрозуміло, що подібні риторичні питання не потребують відповідей.

Скоріше такого роду питання мали б становити специфічний інтерес для певних державних інституцій, скажімо, як Антимонопольний комітет чи Держспоживінспекція, і, звичайно ж, найперше мали б зацікавити обласні органи виконавчої та представницької влади, оскільки їм і личить не на словах, а на ділі дбати про інтереси місцевих виробників і сумлінних платників податків, які, до речі, стабільно поповнюють бюджет області.

Тим паче ось уже декілька років поспіль діє тристороння угода про співпрацю, укладена правлінням облспоживспілки спільно з обласною радою та обласною державною адміністрацією і яка була підписана саме в чинадіївській пекарні.

Тому цілком природно, що керівництво облспоживспілки звернулося з відповідним листом до облдержадміністрації.

А поки надійде відповідь, ми попросили прокоментувати ситуацію, що склалася навколо цього «хлібного протистояння», досвідченого фахівця в цій сфері – начальника торговельно-виробничо-заготівельного управління облспоживспілки Людмилу Оленич.

Як стверджує пані Людмила, хлібопечення здавна й донині залишається провідною та пріоритетною ланкою в галузі виробництва харчової продукції системи споживчої кооперації Закарпаття.

Тому лише за останні 5 років у розвиток матеріально-технічної бази хлібопечення облспоживспілкою інвестовано понад 4 млн. грн. власних коштів, що дозволило помітно осучаснити і вдосконалити всю технологію виробництва найважливішої продукції для населення.

До речі, до програми модернізації, зокрема, було залучено і «Чинадіївську хлібопекарню», яка зрештою отримала і сучасне обладнання, і високі технології для безперебійного випуску широкого асортименту кондитерських та хлібобулочних виробів, і гідні умови праці для своїх робітників.

Розірвання ж договорів поставок продукції чинадіївських кооператорів з ініціативи вже згаданого санаторію «Сонячне Закарпаття» однозначно не на користь бюджету області.

Посудіть самі: це підприємство лише за минулий рік сплатило до бюджету краю різних податків та обов’язкових платежів на суму близько 550 тис. грн., а вже за І півріччя цього року — 234,4 тис. грн., в тому числі ПДВ – 103,9 тис. грн. та єдиного внеску на соціальне страхування – 117,1 тис. грн. Жодної заборгованості по платежах пекарня не має.

І наостанок…

Це підприємство, як і решта хлібопекарень споживчої кооперації області, зовсім не вимагає якихось особливих преференцій, проте сподівається, що органи державної влади та контролю й надалі дбатимуть про рівні для всіх конкурентів умови. А хлібопекарі та кондитери дбатимуть лише про те, аби на полицях магазинів завжди була запашна, свіжа, корисна для здоров’я наших людей натуральна продукція.

Владислав Бильов, газета “Новини Закарпаття”