Понад 100 виробників бринзи представлять свою продукцію в Рахові

Учасниками свята повернення вівчарів з полонин та приуроченого до цього фестивалю-ярмарку “Гуцульська бриндзя”, що відбудеться в місті Рахів Закарпатської області, стануть понад 100 місцевих виробників овечої бринзи.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив голова Рахівської райдержадміністрації Дмитро Андріюк.

“Свято повернення вівчарів з полонин додому та приурочений цьому чотирнадцятий фестиваль-ярмарок “Гуцульська бриндзя”, який відбудеться 7-8 вересня 2013 року, збере, за попередніми підрахунками, у Рахові понад 100 виробників овечої бринзи. Також чекаємо, що свято відвідають не менше 50 тисяч туристів, а також гості з Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини”, – зазначив він.

Започаткувала фестиваль територіальна громада села Кваси. З давніх-давен ранньою весною виходили вівчарі з худобою високо в гори, де залишалися аж до початку вересня. На полонинах вони виготовляли сир, бринзу, вурду. Попрацювавши ціле літо в горах, поверталися додому і влаштовували гучне свято.

“Дегустація бринзи, вурди, та ще близько десятка різновидів овечого сиру – головна тема нашого фестивалю. Також вперше за всю історію його проведення відбудеться конкурс серед виробників бринзи. Її якість визначатиме компетентна комісія, а переможець отримає грошову винагороду”, – підкреслив Андріюк.

Крім того, гості матимуть можливість ознайомитися з усім розмаїттям традицій гуцулів – їх побутом, ремеслами, культурою, та гостинністю.

“У рамках фестивалю заплановано проведення виставок народних умільців, конкурси на кращих: трембітаря, сопілкаря, коломийкаря. Буде презентовано майстер-класи із приготування національних гуцульських страв, виготовлення виробів народних промислів”, – повідомив голова Рахівської райдержадміністрації.

Зважаючи на те, що фестиваль триватиме два дні, подбали організатори і про розміщення гостей свята. До їх послуг комфортабельні готелі як у самому м. Рахові, так і приватні туристичні садиби, розміщені у навколишніх населених пунктах.

“Ціни там демократичні. Так, будинок на кілька осіб зі зручностями можна знайти від 100 грн на добу. Окрім цього, кожному туристу господарі запропонують сніданок та вечерю за цінами від 30 до 40 грн відповідно”, – сказав Андріюк.

До Рахова туристи можуть дістатися маршрутними автобусами, які курсують по декілька разів на день. Для прикладу, квиток з Ужгорода на комфортабельному автобусі коштує 64 грн. Приватні ж перевізники довезуть за значно меншу суму.

Володимир Ушенко, УЖГОРОД, ukrinform.ua