Прикордонники спростовують інформацію щодо бетонної плити на кордоні

В пунктах пропуску для автомобільного сполучення почастішали випадки повернення легкових транспортних засобів «за власним бажанням» водія.

Дана ситуація може призвести до порушення технології пропуску осіб, транспортних засобів та вантажів, створення черг та конфліктних ситуацій в пунктах пропуску тощо. Тому інформація, що, нібито, «прикордонники на кордоні зі Словаччиною у пункті пропуску “Ужгород” встановили бетонну огорожу, аби власники транзитних авто з іноземними номерами мусили їхати на Словаччину» не відповідає дійсності, оскільки:

по-перше – фотографії бетонних блоків, які супроводжували публікацію, були зроблені не в пункті пропуску «Ужгород», а в пункті пропуску «Вишнє Нємецьке», тобто на території Словацької Республіки;

по-друге – перетин державного кордону з України до Словацької Республіки на даний час жодним чином не ускладнився, пропуск осіб і транспортних засобів здійснюється встановленим порядком у штатному режимі;

по-третє – в разі повернення особи за власним бажанням під час його виїзду з території України інспектор прикордонної служби скасовує дані про перетин кордону особою з бази даних та інформує про це представника митниці, а в подальшому контролює вибуття особи і транспортного засобу з пункту пропуску;

по-четверте – пунктом 1.6 спільного наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України від 11.06.2008 р. № 505/642 «Про затвердження Технології прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення» зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14.08.2008 за № 753/642 передбачено наступне: «з метою визначення напрямку руху та порядку проходження прикордонного та митного контролю пункт пропуску облаштовується:

інженерними пристроями для розмежування руху за напрямками та смугами»;

п’яте – питання облаштування та утримання інфраструктури пунктів пропуску перебуває у компетенції митниці Міндоходів України.

Разом з тим, прикордонним відомством вживаються заходи щодо покращення стану перетинання державного кордону громадянами. Так, з 1 серпня 2013 року було введено в дію систему попередньої передачі інформації про перетин державного кордону організованими групами осіб. Дані заходи дали можливість суттєво зменшити час оформлення вказаних груп під час перетину ними кордону. Станом на 05 вересня поточного року за вказаною системою здійснено оформлення 24 організованих груп громадян.

Прес-служба Чопського прикордонного загону