В Ужгороді пройде один з найважливіших стартів сезону для орієнтувальників «Кубок Дружби»

У матчі дружби, присвяченому 50-річчю спортивного орієнтування в Україні, який пройде з 26 по 30 вересня візьмуть участь як спортсмени з колишніх республік СРСР, так й інших країн.

– Загалом заплановано участь 1000 спортсменів з 10 країн світу. Уже подали заявки  спортсмени з Бельгії, Латвії, Росії та 17 регіонів України. Наразі у Закарпатті перебуває група картографів, які перевіряють карти за якими проходитимуть змагання. Адже їх якість має бути дуже високою – це важлива умова змагань подібного рівня, – розповів голова Закарпатської обласної федерації спортивного орієнтування Олександр Цепурдей.

Орієнтувальники з’їдуться до Закарпаття 25 вересня. Вже в четвер, 26 вересня, стартує естафета. 27 вересня відбудеться офіційне відкриття змагань на площі білі обласного драмтеатру. Початок о 12 годині, повідомили «НЕДІЛІ» у прес-центрі ОДА.

– Змагання відбуватимуть як у центрі, так в старій частині, лісових масивах на околицях міста. Тож у дні змагань деякі частини Ужгорода буде перекрито, – розповів директор Закарпатського центру туризму, член оргкомітету Володимир Чепа.

Закарпатські орієнтувальник, які теж братимуть участь у змаганнях, мають чим похвалитися, і пасти задніх на змаганнях не будуть – впевнені організатори. Призові місця наші спортсмени займали, зокрема, на всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту у Колумбії, дефлімпійських іграх у Болгарії, чемпіонаті світу у Фінляндії.

10% школярів у Закарпатті займаються у туристично-краєзнавчих гуртках та займаються спортивним орієнтуванням. Та поки фінансування цього виду спорту не є значним. Ситуація може змінитися, якщо спортивне орієнтування буде віднесено до 1-ї чи 2-ї категорій пріоритетних видів спорту.

– Якщо спортсмени на змаганнях показуватимуть високі результати, то буде ставитися питання про зміну категорії на вищу, що дозволить збільшувати фінансування. Також за рахунок додаткових коштів заплановано придбати форму для спортсменів, – резюмував начальник управління молоді та спорту ОДА.

http://nedilya.net