У Ботанічному саду Ужгорода цвіте Буддлея Давида

Один з найкращих медоносів у саду – буддлея вже з третій раз за цей рік радує крилатих представників фауни та людей своїми рясними квітами.

У Ботанічному саду УжНу росте саме Буддлея Давида – один з сотні видів роду Буддлея. Завезена на Закарпаття ця рослина із Західного Китаю – батьківщини всього роду Buddleja.

Буддлею Давида часто називають «осіннім бузком» через схожість у забарвленні квіток і форми суцвіть – справді, квітки бузку і буддлеї відрізняються хіба-що розмірами (у буддлеї вони менші). Чому осіннім, бо цвіте буддлея давида у кілька етапів все літо і аж до вересня, а то й до листопада місяця. До речі, цвіте навіть рясніше за бузок.

 

 

 

 

 

 

 

Найбільше буддлея славиться у господарствах пасічників та утримувачів лепідофауни, бо є неймовірно хорошим медоносом. Працівниця ужгородського Ботсаду Оксана Куртяк каже, що ціле літо мали можливість спостерігати як нею насолоджувалися метелики, бджоли та інші комахи. Їх і розуміти – просто проходячи повз не можна не вловити міць пряного аромату буддлеї.

Закарпатський любитель метеликів Євген Ажипа розповідає,що теж балує свої крилатих нектаром буддлеї – вона висаджена у нього у саду, де Євген розводить метеликів.

Використовують цю рослину і у цілях декору – як елемент ландшафтного дизайну. Особливо популярна буддлея у ролі «зеленої стіни», бо має придатні для цього рясні листя і квіти.

http://zelene.net