Закарпатські підприємці обирають електронне декларування

Фахівцями Чопської митниці Міндоходів за 8 місяців 2013 року оформлено 72402 електронні митні декларації, що складає 83,5 % від загальної кількості оформлених МД – 86723.

Суб’єкти господарювання, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність, вже встигли оцінити зручність митного декларування за допомогою сучасних інформаційних технологій. Про популярність цього сервісу свідчить статистика за 8 місяців 2013 року. Якщо частка електронних митних декларацій у січні 2013 складала 75,7 % від загальної кількості оформлених МД, то у серпні 2013 року вона збільшилась на 14,8 % та складала вже 90,5 %.

Світові тенденції диктують нові завдання зі спрощення митних процедур та логістики. Цьому покликані сприяти новітні інформаційні системи.

Електронне декларування має значні переваги для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. По-перше, чітко фіксується час поданих для митного декларування документів, тому митні формальності здійснюються у фіксованих часових рамках – це дозволяє зменшити тривалість оформлення однієї МД. Між суб’єктом ЗЕД і співробітником митниці відсутній прямий контакт, що знижує суб’єктивний фактор під час митного оформлення. Декларування товарів з поданням декларації в електронному вигляді може здійснюватися як самим підприємством, якому належать товари і транспортні засоби, так і уповноваженим ним митним брокером. Через те, що документи надсилаються у електронному вигляді, зникає потреба у використанні витратних матеріалів та іншої офісної техніки, завдяки чому скорочуються фінансові витрати з обох сторін.

Таким чином, нововведення дозволяє оптимізувати час та витрати, створює сприятливі умови для розвитку та прискорення товарообігу, зменшує відмінності між митними процедурами країн світу.

Декларування товарів з поданням митному органу електронної митної декларації доступне усім підприємствам, що перебувають на обліку у митних органах та посадові особи яких мають засоби електронного цифрового підпису.

Отримати електронний цифровий підпис будь-який суб’єкт ЗЕД може безкоштовно у Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міністерства доходів і зборів України www.acskidd.gov.ua.

Головне управління Міндоходів у Закарпатській області