На Воловеччині виводять нові сорти картоплі

Картоплею на Верховині на науковій основі почали займатися ще із 1903 року. В Нижній Воротах, що на Воловеччині, було організовано полонинське показове господарство з почесною назвою «Балог Вільмоша».

Ниній в гірському науковому підрозділі Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції працює 13 працівників. За період з 1969 року було передано в державне випробування 11 сортів картоплі : Веречанська, Лакомка, Нижньоворітська, Плай, Закарпатська рання, Гірськокарпатська, Гірська, Гроно, Свалявська, Мукачівська, Ужгородська. В 2013 році мають намір передати в державне сортове випробування середньоранній сорт картоплі Перечинська і середньопізній Городенківська. В розсаднику вивчаються 58 сортів і гібридів картоплі на однорядкових ділянках.

Науковці станції постійно надають практичну допомогу у налагодженні внутрігосподарського насінництва в господарствах Міжгірського, Свалявського, Перечинського, Іршавського, Рахівського, Хустського та Великоберезнянського районів Закарпатської , Сколівського та Турківського – Львівської областей. Сьогодні здобутки станції активно, в тому числі із Великоберезнянщини, використовують приватні господарі. Це і сорти та насіннєвий матеріал, технології застосування місцевих добрив, особливості використання міндобрив та отрутохімікатів, строки та порядок здійснення догляду за посівами.

Наше спільне завдання – допомогти селянину нарощувати виробництво сільськогосподарської продукції, зокрема картоплі, підвищити середню врожайність картоплі до 180-200 центнерів з гектара, покращити її якість впровадженням високоврожайних сортів: середньоранній – Свалявська, середньостиглий – Мукачівська, середньопізній – Ужгородська.

Олексій Янковський, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації