Закарпатцям розказали, як переміщувати закордон авто на іноземних номерах

Ужгородці, гості обласного центру Закарпаття та й засоби масової інформації постійно обговорюють питання переміщення через митний кордон та перебування транспортних засобів з іноземною реєстрацією в Україні.

Обумовлено це тим, що найзахідніша область має 9 пунктів пропуску для автомобільного сполучення з такими країнами Європейського союзу як: Угорщина, Словаччина та Румунія. Відповідно, транспортних засобів з номерними знаками цих країн найбільше й можна побачити на дорогах області. Загалом за вісім місяців Чопською митницею Міндоходів через кордон пропущено понад 1 млн. 837 тис. легкових автомобілів.

Якщо брати до уваги тільки місто Ужгород, то найбільше автомобілів з іноземними номерами, які їздять по місту, зареєстровані у Словаччині.

Це обумовлено лібералізацією можливості внесення даних про українських громадян до технічних паспортів на автомобілі, що зареєстровані у Словаччині відповідно до законодавства цієї країни; низькою ціною у порівнянні з українським ринком. Безпосередньо біля м. Ужгород або поблизу від нього функціонують пункти пропуску зі Словаччиною та Угорщиною, що дозволяє у визначені законодавством України терміни здійснювати перетин кордону та офіційно вивозити ці автомобілі без великих витрат часу та пального, – зазначає Анатолій Ципящук, перший заступник начальника Чопської митниці Міндоходів.

В Україні вже більше року працює новий Митний кодекс. Він передбачає спрощення та прискорення митних процедур, зменшення впливу «людського фактору» на процес та результат митного оформлення товарів, наближення процедур митного контролю й оформлення до європейських стандартів.

Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування врегульоване статтею 380 Митного кодексу і дозволяється на строк до одного року. Цей термін може бути продовжено не більш як на 60 днів, якщо виникли обставини непереборної сили й вони документально підтверджені.

Автомобілі особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню, звільняються від нетарифного регулювання та їх пропуск здійснюється без застосування заходів гарантування.

Тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортного засобу особистого користування, загальною масою до 3,5 тонн та причепу дозволяється на строк до одного року. При цьому, його необхідно задекларувати, сплатити митні платежі й письмово зобов’язатись вивезти автомобіль з митної території України.

Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, можуть ввозити на митну територію України власний транспортний засіб строком 60 днів протягом одного року. Однак при цьому необхідне письмове зобов’язання про зворотне вивезення та декларування транспортного засобу, але сплачувати митні платежі власникам не доведеться.

Якщо на митну територію України було тимчасово ввезено транспортний засіб для особистого користування, то він може використовуватися тільки для потреб того громадянина, який ввіз його в Україну. Застосовувати в підприємницькій діяльності, розкомплектовувати чи передавати у володіння іншим особам такий транспортний засіб заборонено. Вивезти його за межі митної території України необхідно з дотриманням установлених строків або помістити у митний режим відмови на користь держави, знищення або руйнування чи оформити для вільного обігу, за умови сплати митних платежів.

Кодекс, зокрема стаття 381, передбачає ввезення громадянами автомобілів особистого користування з метою транзиту через митну територію України за умови письмового декларування та сплати грошової застави.

Зазначені вимоги не поширюються на автомобілі, які зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземної держави, що підтверджують відповідні документи.

«Митним кодексом України встановлені такі строки транзитних перевезень для автомобільного транспорту: 10 діб у разі переміщення в зоні діяльності кількох митних органів і 5 діб – одного митного органу. Тож кількість тих хто їздитиме на іноземних номерах, буде залежати від того, як змінюватиметься законодавство України щодо регулювання питання увезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією громадянами України, яке буде направлене на лібералізацію чи збільшення жорсткості з цього питання» – інформує Анатолій Ципящук.

Фахівці Чопської митниці Міндоходів нагадують, що водії авто з іноземною реєстрацією повинні обов’язково вивозити їх за межі митної території України у визначені законодавством терміни – для уникнення штрафних санкцій. У разі порушення встановленого строку транзиту митницею у відповідності до ст. 470 МКУ складається протокол про порушення митних правил. Перевищення встановленого строку транспортними засобами не більше ніж на одну добу тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі – 170 грн., не більше ніж на десять діб – 3400 грн., більше ніж на десять діб, або втрата транспортних засобів – 8500 грн.

Головне управління Міндоходів у Закарпатській області