В останній призов Закарпаття відправить до війська 330 юнаків

Осінній призов до Збройних Сил України може беззастережно, як і декларувалося на початку року оборонним відомством, претендувати на звання «останній».

Передумов цьому є чимало, однак характерною ознакою можна вважати суттєве скорочення загальної кількості осіб, які восени одягнуть військові однострої – 5 000 осіб. Для порівняння у рамках призовної кампанії “Осінь-2012” загалом було призвано 12 тис. 500 осіб, а вже навесні 2013 року – 7 тисяч 500.

Як розповів військовий комісар Закарпатського військового комісаріату полковник Іван Васильцюн, на сьогоднішній день на строкову військову службу за контрактом зголосилося 126 закарпатців.

На думку начальника відділу комплектування і призову майора Юрія Величканича чіткими обриси майбутнього професійного війська стануть вже за рік-два, а сьогодні слід сконцентрувати свої зусилля на виконанні завдань з призову.

Закарпатська область цієї осені відправить 330 призовників. З них строкову військову службу проходитиме у Збройних Силах України – 120 чоловік. З цієї кількості в підрозділах Сухопутних військ служитиме – 104, в частинах безпосереднього підпорядкування ГШ Збройних Сил України – 16.

Також набір відбуватиметься й до інших військових формувань. Власне, у частинах Державної спеціальної служби транспорту строкову військову службу проходитиме – 80, Внутрішніх військ МВС – 130 закарпатців.

Загалом, на Закарпатті можуть бути призвані 23 тисяч громадян. Але вже цього року на призовні комісії ми викликаємо лише 9 тисяч. Фактично ж на осінь ми маємо відібрати лише 330 закарпатців.

У свою чергу заступник військового комісара з виховної роботи підполковник Петро Марко зазначив, що в останні роки було значно посилено вимоги до майбутніх захисників Вітчизни.

– Вже не направляємо до військових частин юнаків, які не мають базової загальної середньої освіти, з низькими морально-діловими якостями, тих, які перебувають на обліку в органах Внутрішніх справ. До сучасного українського війська закрито дорогу й тим, хто зловживає алкоголем або наркотичними речовинами. Крім того, призовники, яким під час призову встановлено захворювання за двома і більше статтями за рекомендаціями військово-лікарських комісій також не підлягають призову.

Основний акцент в своїй роботі робимо на тих, юнаках, які активно займаються спортом, мають повну спеціальну або завершену вищу освіту.

Віталій Іванов, Регіональний медіа-центр Міністерства оборони україни (м. Львів)