Закарпатці полюбляють перетинати кордон з наркотиками

Впродовж 8 місяців 2013 року на Чопській митниці Міндоходів виявлено та припинено 236 фактів незаконного переміщення через кордон наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

З незаконного обігу було вилучено більш ніж один кілограм смоли канабісу та 191 грам марихуани, понад 4,5 тис. таблеток та 7 флаконів з медичними препаратами, що містять наркотичні засоби. Також митниками було виявлено один кілограм та більше двохсот таблеток амфетаміну; медичних препаратів з вмістом психотропних речовин – 8265 таблеток, 17 флаконів та три ампули. Крім зазначених наркотичних та психотропних речовин вилучено 52 таблетки псевдоефедрину та 421 таблетку ефедрину, які містять у своєму складі прекурсори.

Більшість громадян – порушників митного законодавства при наданні письмових пояснень зазначають, що медичні препарати вони придбали для власних потреб в аптеці та, зазвичай, не знають про те, що при собі необхідно мати відповідні дозволи на право ввезення, вивезення чи транзиту через митну територію України ліків з вмістом підконтрольних речовин.

Відповідальність для порушників, що переміщують через кордон наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, передбачена Митним та Кримінальним кодексами.

Так, згідно до статті 458 Митного кодексу України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням. На порушників митного законодавства можуть бути накладені попередження, штраф, конфіскація. Суб’єктами відповідальності є, зокрема, громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку.

Що стосується кримінальної відповідальності, то її регулює стаття 305 Кримінального кодексу України, тобто переміщення наркотичних засобів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів карається позбавленням волі з конфіскацією предметів контрабанди.

Тож для того, аби не виникло непорозумінь під час в’їзду до України громадянам інших держав та українцям, котрі повертаються з-за кордону, варто знати, які правила передбачені українським законодавством для переміщення лікарських засобів через кордон.

При переміщенні через митний кордон України вищевказаної категорії речовин та лікарських засобів, законодавством встановлені певні обмеження, визначені постановами Кабінету Міністрів від 21 травня 2012 року №436 та від 23 травня 2012 року №458. Лікарські засоби (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини) можна ввозити з собою у ручній поклажі або в супроводжуваному чи несупроводжуваному багажі. Це стосується ліків, які продаються без рецепта лікаря та перевозяться у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу, при наявності рецепта лікаря кількість може відповідати тій, яка зазначена в цьому ж рецепті, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря або закладу охорони здоров’я.

Для ліків, що містять наркотичні або психотропні речовини функціонує спеціальний порядок переміщення через митний кордон. Наркотичні або психотропні засоби можуть перевозитися за умови надання дозволу на право ввезення (вивезення) чи на право транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин або, якщо вони придбані особою за призначенням лікаря і особа, яка їх перевозить, має рецепт, виданий закладом охорони здоров’я відповідно до вимог статей 27 і 28 Закону України від 15 лютого 1995 року № 60/95-ВР “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”.

Слід зазначити, що боротьба з незаконним обігом наркотиків особливо актуальна у контексті реалізації прийнятого нещодавно Кабінетом Міністрів України Проекту Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року.

Джерело: Головне управління Міндоходів у Закарпатській області