На Закарпатті обговорили як зміцнити мережу інституцій регіонального розвитку

В реалізації програм соціально-економсічного розвитку важливу роль відіграють такі інституції як агенції регіонального розвитку, створені міськими, районним та іншими територіальними громадами.
На Закарпатті обговорили як зміцнити мережу інституцій регіонального розвитку

На жаль, багато з них слабкі організаційно і фінансово, їм не вистачає професійних кадрів, системного бачення подальшого розвитку та маркетингової стратегії.

Усунути цю прогалину покликаний проект «Мережа місцевого розвитку Карпатського Єврорегіону – можливості для України 2013-2014», який реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» за підтримки Закарпатської обласної ради. В його програмі – цілий ряд семінарів та конференцій за участі спеціалістів агенцій регіонального розвитку Чехії, Словаччини та Польщі.

Учора партнери проекту провели в Ужгороді семінар для агенцій регіонального розвитку Закарпаття.

Гостей та учасників привітав заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, який подякував їм за бажання поділитися своїм досвідом з нами.

Перед учасниками семінару виступили Олександр Софій, Президент ГО «Європейський діалог», Ярослав Штефек, директор Агенції регіонального розвитку (Чехія), Мірок Мікіта, директор Агенції регіонального розвитку Свідніку (Словаччина), Давід Лясек, заступник голови Правління Асоціації Карпатський Єврорегіон Польща», Володимир Горбовий, голова правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та керівник проекту, виконавчий директор цієї асоціації Галина Литвин, які ознайомили українських колег з досвідом діяльності агенцій місцевого та регіонального розвитку своїх країн у підготовці проектів розвитку, пошуку фінансових та інтелектуальних ресурсів, реалізації транскордонних програм для вирішення соціальних проблем своїх регіонів.

Проведення нинішнього і подібного в майбутньому семінарів сприятиме підвищенню компетентності і професійності їх кадрів шляхом використання досвіду прикордонних регіонів Вишеградських країн з питань діяльності агенцій місцевого розвитку, посиленню впливу цих інституцій на політику місцевого розвитку шляхом підвищення ефективності управління, фінансового забезпечення та комунікації, а також розширення мережі таких інституцій, що позитивно впливатиме на соціально-економічний розвиток області.

Прес-служба Закарпатської облради